Uprkos upozorenjima: Mask poveo svog trogodišnjeg sina u razgledanje Aušvica

Muzej bivšeg nemačkog logora Aušvic-Birkenau uzalud je američkog milijardera Ilona Maska upozorio da je njegov trogodišnji sin koga je doveo suviše mali da razgleda nekadašnju najveću fabriku smrti.
Uprkos upozorenjima: Mask poveo svog trogodišnjeg sina u razgledanje Aušvica
Foto: Beta/AP
"Muzej ne preporučuje da logor posećuju deca mlađa od 14 godina. Ipak, odluka je na roditeljima i starateljima. Osoblje muzeja pred početak razgledanja upozorava odrasle na specifičnu prirodu tog mesta i da ta poseta može biti mučna za mlade. Taj razgovor obavljen je i prilikom ove posete", saopštio je danas portparol Muzeja u Aušvicu Bartoš Bartizel.
 
To što je Ilon Mask najveće stratište Jevreja iz vremena Holokausta rezgledao s trogodišnjim dečkićem i nosio ga na ramenima kao da su u Diznilendu, izazvalo je mnoštvo oštrih komentara na društvenim mrežama, a neki su pitali i kako je to dozvolilo osoblje Muzeja Aušvic.
Iako je i na sajtu Aušvica zvanično upozorenje da se ne preporučuje dolazak dece mlađe od 14 godina, deo komentara branio je odluku Maska.
 
Mask, osnivač kompanija Tesla i SpaceX i vlasnik društvene mreže X (ranije Tviter), u Poljsku je doputovao na poziv Evropskog udruženja Jevreja na simpozijum o antisemitizmu na internetu, održan u Krakovu u ponedeljak.
Pozivu se odazvao posle lavine optužbi da se na mreži X šire antisemitski sadžaji i oštrih komentara njegove poruke u kojoj se prošle jeseni složio sa anonimnim komentarom da jevrejske zajednice šire mržnju prema belcima i da su odgovorne za "horde manjina" koje "preplavljuju" SAD.
 
Kasnije se ogradio da je ta poruka bila jedna od najglupljih koje je objavio i prihvatio je poziv rabina Menahema Margolina koji je na čelu Evropskog udruženja Jevreja da poseti logor i lično vidi razmere Holokausta.
 
Na simpozijumu je Ilon Mask branio svoju društvenu mrežu time da na njoj navodno ima najmanje antisemitskih sadržaja i da tu cveta sloboda govora.
 
"Neobično je tužno i tragično šta su jedni ljudi učinili drugim ljudima. Da smo tada imali društvene mreže, to ne bi moglo da se dogodi", procenio je Mask na simpozijumu govoreći o svojim utiscima posle razgledanja logora.
  • wtf

    23.01.2024 16:33
    "Da smo tada imali društvene mreže, to ne bi moglo da se dogodi"

    Sada imamo društvene mreže, pa ti isti Jevreji postupaju prema Palestincima na isti način. Potpuno neskriveno, svakome vidljivo i bez da ih iko spreči.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.