Orban potvrdio da podržava ulazak Švedske u NATO

Mađarski premijer Viktor Orban potvrdio je u telefonskom razgovoru sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, svoju podršku pristupanju Švedske NATO Alijansi.
To se dešava dan posle glasanja turskog parlamenta koji je odobrio prijem Švedske.
 
"Ponovio sam da mađarska vlada podržava švedsku kandidaturu", rekao je Orban preko mreže X, i dodao da će nastaviti da poziva mađarski parlament da ratifikuje zahtev Švedske za pristupanje Alijansi pri prvoj mogućoj prilici".
Turski parlament ratifikovao je sinoć sporazum o članstvu Švedske u NATO posle dvadeset meseci odugovlačenja. Posle toga Mađarska je ostala poslednja zemlja Alijanse koja treba da ratifikuje taj dogovor, pošto su sve ostale to već uradile.
 
Za prijem u NATO potrebno je jednoglasno odobrenje svih zemalja članica.
Švedska, koja je na pragu da postane 32. zemlja članica NATO, podnela je kandidaturu u maju 2022. godine, istovremeno sa Finskom, primljenom prošlog aprila.
 
Stoltenberg je komentarisao da je imao "dobar telefonski razgovor sa Viktorom Orbanom" i pozdravio "jasnu podršku" mađarskog premijera.
 
"Žurim se da se to ratifikuje čim Parlament nastavi rad", napisao je Stoltenberg.
 
Poslanici treba da se sastanu ponovo sredinom februara, ali pitanje odobrenja sporazuma o prijemu Švedske nije za sada na dnevnom redu.
 
Mađarska koja je dala načelni pristanak, ali odugovlači da odobri učlanjenje Švedske, već mesecima poziva Stokholm da prekine svoju politiku navodnog blaćenja mađarske vlade, koju švedske vlasti optužuju da je autoritarna.
 
Orban je juče saopštio da je pisao švedskom premijeru Ulfu Kristersonu i pozvao ga u Mađarsku, i da je u pismu ukazao na potrebu izgradnje solidnog uzajamnog poverenja putem "intenzivnijeg političkog dijaloga".
 
Švedski minisar spoljnih poslova je hladno odgovorio na poziv, navodeći da njegova zemlja za sada "nema razloga" da pregovara sa Mađarskom.
 
Ministar Tobijas Bilstrom rekao je da je prilikom samita NATO prošle godine u Madridu Mađarska odobrila poziv Švedskoj da pristupi Alijansi, bez ikakvih rezervi. 
  • Ana

    24.01.2024 15:56
    Zar je moguce?
    Dodik na aparatima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.