Agencija UN istražuje navode o umešanosti osoblja u napad Hamasa na Izrael

Agencija Ujedinjenih nacija za palestinske izbeglice (UNRWA) otvorila je istragu protiv nekoliko zaposlenih koji su osumnjičeni za umešanost u oktobarski napad palestinskog Hamasa na Izrael.
Agencija UN istražuje navode o umešanosti osoblja u napad Hamasa na Izrael
Foto: Pixabay
Saopštili su i da su prekinuli veze sa njima.
 
I EU i SAD odmah su izrazili zabrinutost zbog tih navoda, a Vašington je saopštio da privremeno obustavlja finansijsku pomoć toj agenciji UN.
Direktor UNRWA Filip Lazarini rekao je da su izraelske vlasti dostavile toj agenciji informacije o navodnoj umešanosti nekoliko zaposlenih u užasne napade na Izrael 7. oktobra.
 
"Kako bih zaštitio sposobnost agencije da isporučuje humanitarnu pomoć, odlučio sam da odmah raskinem ugovore sa tim članovima osoblja i da pokrenem istragu kako bi istina bila utvrđena što pre“, kazao je Lazarini.
Evropska komisija i šef evropske diplomatije Žosep Borel saopštili su da su izuzetno zabrinuti zbog navoda o umešanosti osoblja UNRWA u terorističke napade u Izraelu 7. oktobra.
 
"EU ponavlja najoštriju osudu napada terorista Hamasa na Izrael, za koje nema opravdanja", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Evropske službe za spoljne poslove (EEAS).
 
Komisija i Borel ukazuju da je UNRWA tokom mnogo godina imala ključnu ulogu, podržavajući pristup ugroženih palestinskih izbeglica važnim uslugama kao što su obrazovanje i zdravstvo, i da je glavni partner međunarodne zajednice, uključujući EU.
 
"U kontaktu smo sa UNRWA, očekujemo od te agencije punu transparentnost u vezi sa optužbama i momentalno preduzimanje mera protiv uključenog osoblja. Komisija će proceniti dalje korake i izvući pouke na osnovu rezultata potpune i sveobuhvatne istrage", dodaje se.
 
SAD su saopštile da su privremeno suspendovale finansijsku pomoć UNRWA posle navoda o umešanosti njenih zaposlenih u napad Hamasa na Izrael.
 
Portparol Stejt departmenta Metju Miler naveo je da su SAD izuzetno zabrinute zbog navoda da je 12 zaposlenih u UNRWA bilo umešano u teroristički napad.
 
Naveo je da je američki državni sekretar Entoni Blinken, koji je pre mesec dana posetio kancelarije UNRWA u Jordanu i pohvalio njen rad, obavestio generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o obustavi finansiranja.
 
Ubrzo po dolasku na vlast, administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena obnovila je finansiranje UNRWA koje je bilo prekinuto za vreme mandata Donalda Trampa (2017-2021).

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet