Apelacioni sud: Bivši premijer Federacije BiH osuđen na četiri godine zatvora

Apelaciono veće Suda Bosne i Hercegovine (BiH) potvrdilo je prvostepenu presudu u predmetu "Respiratori", kojom je bivši premijer Federacije BiH Fadil Novalić (SDA) osuđen na četiri godine zatvora.
Apelacioni sud: Bivši premijer Federacije BiH osuđen na četiri godine zatvora
Foto: 021.rs
Bivši direktor Uprave civilne zaštite Federacije BiH (FUCZ) Fahrudin Solak osuđen je na šest godina zatvora, a Fikret Hodžić, direktor firme "Srebrna malina", koja je u vreme pandemije korona virusa nabavljala neispravne respiratore, na pet godina zatvora.
 
Prema presudi, kompanija "Srebrna malina" mora da vrati skoro 700.000 konvertibilnih maraka (oko 386 hiljada evra) i plati kaznu od 200.000 KM (više od sto hiljada evra) u roku od šezdeset dana nakon konačne presude.
Novalić je ceo proces ocenio kao "montiran", navodeći da su "strani režiseri i domaći izvođači grubim kršenjem prava i gaženjem pravde doveli proces do kraja".
On je danas na svom Fejsbuku napisao da će "razotkriti strukturu" koja je osmislila proces protiv njega i da će narednih dana izneti sve informacije kojima raspolaže u vezi tog, kako je ocenio, montiranog procesa.
 
Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za nabavku stotinu respiratora u vrednosti od pet miliona evra koje je posle proglašenja pandemije korona virusa u Federaciji BiH, u proleće 2020. godine, za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) iz Kine uvezla firma "Srebrna malina".
 
Kasnije se ispostavilo da su nabavljeni respiratori neispravni.
 
Suđenje je trajalo duže od dve godine.

Teme

BiH
  • zztop

    27.01.2024 23:19
    Čak trojicu osudilo , u srbiji postoji samo jedan čovek koji nabavlja uređaje, vakcine i lekove za potrebe zdravstva...
  • Slucaj

    27.01.2024 14:46
    To se u "srpskom svetu" nikad nece desiti.
  • Abu Musa

    27.01.2024 14:17
    Kazu da je BiH,Makedonija,Albanija,Kosovo na nizem stepenu demokratskog razvoja od Srbije, a u srbiji se ovakva presuda ne moze ni zamisliti,cak ni pljacku,ncak ni za izdaju drzave,protiv Ustavno delovanje, cak ni za ubistva, cak i za visestruko ubistvo!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet