Gutereš: Otpušteno devet zaposlenih u Agenciji UN za palestinske izbeglice

Generalni sekretar UN kaže da je od 12 zaposlenih u Agenciji UN za palestinske izbeglice, navodno umešanih u napad na Izrael, devet otpušteno, jedan je ubijen, a identiteti dvojice se proveravaju.
"Ujedinjene nacije preduzimaju brzu akciju posle izuzetno ozbiljnih optužbi protiv nekoliko zaposlenih u Agenciji za pomoć", rekao je Antonio Gutereš, dodajući da je već pokrenuta istraga.
 
"Svaki zaposleni umešan u terorističke akte će odgovarati, uključujući tu i krivično gonjenje", najavio je šef UN.
On je, međutim, pozvao sve zemlje da nastave da finansiraju agenciju koja podržava dva miliona stanovnika Gaze, zavisnih od ključne pomoći za svakodnevno preživljavanje.
 
Posle optužbi protiv te agencije UN u Gazi, devet država je privremeno zaustavilo finansiranje.
"Optužbe na račun tih članova osoblja moraju biti procesuirane, ali desetine hiljada muškaraca i žena koji rade za UNRWA, mnogi u najopasnijim situacijama za humanitarne radnike, ne bi trebalo da budu kažnjeni. Potrebe očajnog stanovništva moraju biti zadovoljene“, rekao je Gutereš.
 
Velika Britanija, Nemačka, Italija, Holandija, Švajcarska i Finska su se u subotu pridružile SAD, Australiji i Kanadi i suspendovale finansiranje agencije za pomoć, koja je od ključnog značaja za ljude u Gazi.
 
"Razumem njihovu brigu, užasnut sam takvim optužbama. Snažno apelujem na vlade koje su suspendovale svoja davanja da bar garantuju nastavak operacija UNRWA“, rekao je Gutereš, prenele su agencije.
  • Spale

    28.01.2024 12:07
    Ujedinjene nacije i Antonio Gutereš treba dodatno da revidiraju svoj stav prema ratu u izraelu. Vazno je da je napravljen prvi korak u dobrom pravcu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet