Fon der Lajen objavila da je Aušvic bio poljski logor, Varšava protestovala

Varšava je danas izrazila protest zbog greške na društvenim medijima koju je napravila šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, napisavši da je logor Aušvic bio poljski, preneo je AP.
Fon der Lajen objavila da je Aušvic bio poljski logor, Varšava protestovala
Foto: Beta/AP
Fon der Lajen je objavila taj komentar na platformi X (Tviter), a kasnije ga je ispravila, napisavši da je Aušvic bio logor nacističke Nemačke.
 
U tvitu Fon der Lajen i komesari Evropske unije odali su poštu žrtvama Holokausta, a napisali su i imena nekih žrtava, uz datume rođenja i smrti.
U prvom tvitu, međutim, Aušvic je nazvan "poljskim".
 
 
Portparol Evropske komisije Kristijan Vigand nije odgovorio odmah na zahtev za komentar, niti se javljao na telefon.
Bivši poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski naveo je na mreži X da "kada se govori o nacističkim logorima za istrebljenje u Aušvicu, treba da se naglasi da su uspostavljeni pod nemačkom okupacijom".
 
On je dodao da "informacija koju je objavila predsednica Evropske komisije mora biti razjašnjena".
  • Potomak logorasa

    29.01.2024 23:54
    Slucajno?
    Zena se, od momenta kada se pojavila, ponasa kao kapo iz logora, zasto vas ista cudi. Prekraja se istorija od davnina... Pogledajte Jasenovac... Uskoro ce ga proglasiti za letnjikovac.
  • @Motte

    29.01.2024 07:05
    Hoćemo li to prigodno zaboraviti da su i SAD i Nemačka na početku tog istog rata bili saveznici i uveliko pomagali nemačku ekonomiju? Ili da je godinu dana pre napada na Poljsku a pod patronatom Britanije, Francuske i Italije ta ista Poljska zajedno sa Hitlerom veoma radosno komadala i prisvajala delove Čehoslovačke? Ili su vam u vašoj školi i ovo prećutali?
  • I kod nas

    28.01.2024 23:04
    Na komemoraciji Jasenovačkim žrtvama u RS, je sličnu grešku napravio Jevrejski rabin koji je pozvan na ceremoniju da drži govor. Meni je zaparalo uši kada je rabin rekao da su Jevreji ubijani u Jasenovcu i na Starom Sajmištu u Beogradu. Onda sam malo istražio i shvatio da je Staro Sajmište bilo u NDH i da su ga držale Ustaše, a nalazilo se na području Novog Beograda koju je u 2 svetskom ratu držala Hrvatska odnosno NDH. Pošto to rabin nije pomenuo , nego me doveo u zabludu da je to bio Srpski logor u Beogradu, smatram da ga više ne treba zvati na ceremonije o Jasenovcu koje organizuje Srbija. Jedino ga zvati samo ako če da ispravi tekst i kaže da je logor Staro Sajmište bilo u NDH i da su ga držale Ustaše.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.