Osuđen zbog objavljivanja poreskih prijava Trampa i više hiljada najbogatijih Amerikanaca

Čovek koji je ukrao i obelodanio poreske prijave bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa i više hiljada drugih poreskih obeznika osuđen je danas na pet godina zatvora, objavio je CNN.
Osuđen zbog objavljivanja poreskih prijava Trampa i više hiljada najbogatijih Amerikanaca
Foto: Pixabay
U oktobru se Čarls Litldžon izjasnio krivim po tački optužbe za neovlašćeno otkrivanje poreskih prijava.
 
Prema sporazumu o priznanju krivice, on je ukrao Trampove poreske prijave, zajedno sa poreskim podacima više hiljada najbogatijih ljudi u zemlji, dok je radio za konsultantsku firmu koja je imala ugovor sa Službom za unutrašnje prihode.
Litldžon je informacije prosledio u dve novinske kuće, a potom je izbrisao dokumenta sa svog laptopa.
 
Obrazlažući presudu, sudija Ana Rejes je rekla da se radi o napadu na Sjedinjene Američke Države i njihov pravni temelj.
"Ono što ste uradili napadom na aktuelnog predsednika Sjedinjenih Država bio je napad na našu ustavnu demokratiju, a usto je reč o najvećoj krađi u istoriji Poreske uprave", kazala je Rejes.
 
Ona je postupak Litldžona uporedila sa napadom na Kapitol 6. januara 2021, istakavši da njegov postupak "takođe predstavlja pretnju američkoj demokratiji“.
 
"To izaziva isti strah kao i 6. januar“, rekla je Rejes.
  • Spale

    30.01.2024 16:14
    Nije demokratski da se zna koliko je neko platio porez. Istovremeno je to narusavanje slobode i prava diskrecije.
  • Realista

    30.01.2024 10:31
    @Zemlja čudesa:
    Znam da je mnogima teško da to shvate ali lični prihodi i oporezivanje je ugovorna obaveza između države i obveznika i nije podatak od javnog značaja a u nekim državama postoje zakoni i oni koji ih neselektivno sprovode. Nije svuda haos kao u srbiji.
  • Zemlja čudesa

    30.01.2024 00:34
    U demokratiji ne sme da se zna ko plaća koliki porez?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet