Zaposleni u javnom prevozu u Parizu najavili štrajk od sedam meseci - poklopiće se i sa Olimpijadom

Radnici pariskog javnog saobraćaja (RATP) saopštili su da će stupiti u štrajk od 5. februara do 9. septembra, zbog nezadovoljstva zaradama, rečeno je u vodećem sindikatu javnog saobraćaja CGT-RAPT.
Zaposleni u javnom prevozu u Parizu najavili štrajk od sedam meseci - poklopiće se i sa Olimpijadom
Foto: Pixabay
"Štrajk obuhvata sve zaposlene u RATP. Ovo upozorenje usledilo je nakon nemogućnosti postizanja dogovora tokom sastanka sindikata sa upravom u vezi sa nedovoljnim merama za plate u 2024. godini", saopštio je CGT u pismu izvršnom direktoru grupe RATP Žanu Kastesu, prenela je televizija BFM.
Sindikat je u sukobu sa menadžmentom oko pregovora o platama, zahtevajući povećanje zarada za 50 indeksnih poena za sve i indeksaciju na inflaciju, ali i pregovore o prelasku na 32-satnu radnu nedelju. 
Sedmomesečni štrajk poklapa se sa Letnjim olimpijskim igrama koje će trajati od 26. jula do 11. avgusta.
 
U novembru 2023. godine francuski ministar saobraćaja Kleman Bon rekao je da će prevoz u regionu Pariza tokom Olimpijade biti izuzetno težak.
 
Gradonačelnica Pariza An Idalgo rekla je da javni prevoz u gradu neće biti spreman za događaj, navodeći kao razlog nedovoljan broj prigradskih vozova. 
  • Kopipejst

    30.01.2024 08:52
    Nije strajk od sedam meseci nego mogucnoat strajka bilo kad tokom tih sedam meseci

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.