SAD prodala rekordnu količinu oružja

Prodaja američkog naoružanja u inostranstvu prošle godine je, podstaknuta rusko-ukrajinskim sukobom, naglo porasla i dostigla rekordnih 238 milijardi dolara, prenosi BBC.
SAD prodala rekordnu količinu oružja
Foto: Beta/AP
Američka vlada je direktno pregovarala o prodaji naoružanja u vrednosti od 81 milijarde dolara, što je povećanje od 56 odsto u odnosu na 2022. godinu, potvrđeno je u Stejt departmentu.
 
Ostalo su bile direktne prodaje američkih vojno-namenskih kompanija stranim zemljama.
Poljska, koja trenutno želi da proširi svoje vojne potencijale, bila je među najvećim kupcima američkog oružja.
 
Poljska je kupila helikoptere Apač za 12 milijardi dolara, a platila je 10 milijardi dolara za raketne sisteme visoke pokretljivosti (Himars) i 3,75 milijardi dolara za tenkove M1A1 Abrams, navodi se u fiskalnom izveštaju američke vlade.
Poljska je takođe potrošila četiri milijarde dolara na integrisane sisteme komandovanja za vazdušnu i protivraketnu odbranu.
 
Nemačka je, kako je navedeno, potrošila 8,5 milijardi dolara na helikoptere Činuk, Bugarska je platila 1,5 milijardi dolara za oklopna vozila Striker, Norveška je kupila helikoptere za više misija u vrednosti od milijardu dolara, a Češka je kupila avione F-35 i municiju u vrednosti od 5,6 milijardi dolara.
 
"Transfer oružja i odbrambena trgovina važni su alati američke spoljne politike sa potencijalnim dugoročnim implikacijama na regionalnu i globalnu bezbednost", navodi Stejt department u svom godišnjem izveštaju.
 
Prodaja američkog naoružanja povećana je i zbog toga što su brojne zemlje odustale od ruskog naoružanja, iako je Rusija decenijama bila drugi najveći prodavac oružja, posle SAD, izjavio je šef Odeljenja za promet oružja, navodi BBC.
  • Plaćač poreza

    30.01.2024 17:24
    Pa nije Amerika krivac za to što je Rusija napala Ukrajinu. Naravno da će se NATO države naoružavati za slučaj da Putinu padne još loših ideja na pamet. Turska je pre nekoliko dana potpisala ugovor o kupovini 40 novih aviona F 16 za 23 milijarde dolara a i Grčka takođe F 35 za 9 milijardi dolara. Takođe i sve Evropske zemlje pomažu Ukrajini slanjem oružja i prave nove porudžbine. Srbija ne pomaže ugroženoj napadnutoj zemlji i nije čak ni uvela sankcije Rusiji zbog agresije u kojoj su živote izgubile stotine hiljada ljudi. Sramotno ponašanje Srbije. Sramota!
  • Realista

    30.01.2024 10:23
    prilika ili propast
    Dokle god ima budala spremnih da ratuju i ginu, biće i pametnih da na tim budalama profitiraju - jer ako neće oni, profitiraće neko drugi.
  • Voja

    30.01.2024 09:55
    Sad se vidi sto se toliko zalazu za Ukraince.Prodaju oruzje i zabole ih patka za jadne ljude.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.