Tramp predložen za Nobelovu nagradu za mir

Republikanska kongresmenka Klaudija Teni nominovala je bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa za Nobelovu nagradu za mir.
Tramp predložen za Nobelovu nagradu za mir
Foto: Beta/AP
"Donald Tramp je bio ključna figura u omogućavanju prvih mirovnih sporazuma na Bliskom istoku u poslednjih 30 godina", rekla je Teni za Fox News Digital.
 
Prema njenim rečima, decenijama su birokrate, profesionalci iz oblasti spoljne politike, kao i međunarodne organizacije insistirale na tome da su dodatni sporazumi na Bliskom istoku nemogući bez rešenja izraelsko-palestinskog konflikta, a predsednik Tramp je pokazao da to nije istina.  
"Nobelova nagrada je bila priznanje za mirovni sporazum između Izraela i Egipta 1978. godine, kao i za sporazum iz Osla 1994. godine. Međutim, nije bilo priznanja za Trampovu ulogu u posredovanju u sporazumu između izraela i četiri njegova arapska suseda sa ciljem normalizacije ekonomskih i diplomatskih odnosa", navela je Teni.  
 
Dodala je da su napori Donalda Trampa koji su bili usmereni ka postizanju Abrahamovog sporazuma bili bez presedana i da to ostaje neprepoznato od strane Nobelovog komiteta.
"Više nego ikada, dok slabo vođstvo Džozefa Bajdena na međunarodnoj pozornici preti bezbednosti naše zemlje, moramo da odamo priznanje Trampu za njegovo jako vođstvo i za njegove napore da se postigne mir u svetu. Počastvovana sam što mogu da nominujem bivšeg predsednika Trampa i nestrpljiva sam dok čekam da dobije priznanje koje zaslužuje", rekla je ona.  
 
Fox News piše da je Donald Tramp bio nominovan za nagradu zbog Abrahamovog sporazuma nekoliko puta, ali da nije dobio priznanje tokom njegovog predsedničkog mandata.  
  • Perica

    30.01.2024 15:13
    AVE majstore!
  • Deks

    30.01.2024 15:05
    Ovo je neprimerena šala. Pa Trampu se sudi u SAD zbog podstrekivanja napada na zgradu kongresa nakon što je izgubio izbore, taj napad je mogao da dovede do građanskog rata. Na međunarodnoj sceni takođe dok je bio na vlasti nije ništa uradio za mir. Navode se njegovi navodni uspesi u bliskoistočnom mirovnom procesu, ne vidim šta je tu bilo "uspešno"? Ako je tako bilo "uspešno" zašto je došlo do sadašnje krize tj. rata? Činjenica koja se malo pominje jeste da je njegova vladavina praktički omogućila invaziju Putina na Ukrajinu. Bio je veoma popustljiv da ne kažemo prijateljski nastrojen prema Rusiji pa čak i Severnoj Koreji što su te 2 zemlje iskoristile za dodatnu militarizaciju.
  • Zasluzeno

    30.01.2024 14:45
    Nijedan rat nije otpocet za vreme njegovog mandata.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.