Orban: Mađarski novac neće u Ukrajinu

Mađarski premijer Viktor Orban objavio je, posle odluke evropskih lidera o pomoći Ukrajini od 50 milijardi evra koja je doneta kada je on odustao od veta, da je "ispunio misiju".
Orban: Mađarski novac neće u Ukrajinu
Foto: Beta/AP
Dodao je da mađarski novac neće završiti u Ukrajini.
 
"Misija je ostvarena. Sredstva Mađarske neće završiti u Ukrajini i mi imamo kontrolni mehanizam na kraju prve i druge godine. Naš stav o ratu u Ukrajini ostaje nepromenjen: potreban nam je prekid vatre i mirovni pregovori", objavio je Orban na društvenoj mreži Ijs (X) posle odluke u Briselu.
Čelnici svih 27 država članica postigli su dogovor o reviziji višegodišnjeg budžeta, koja uključuje pomoć Ukrajini, čemu se Orban dosad protivio.
 
Na vanrednom sastanku u Briselu usaglašen je paket pomoći Ukrajini u iznosu od 50 milijardi evra.
Prethdo je sredinom januara 26 država članica postiglo dogovor o pomoći Ukrajini, a jedno je je Mađarska bila protiv.
 
Predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola rekla je da pozdravlja današnji dogovor lidera EU o paketu pomoći Ukrajini od 50 milijardi evra, iako on nije "idealan“, objavio je večeras Politiko.
 
"Da li je to idealan scenario? Ne. Ali da li smo danas našli jedinstvo i jednoglasje? Da, i poslali smo poruku suprotnu od onoga što bi Putin želeo", rekla je ona.
  • cuko

    03.02.2024 07:32
    milijerdersku elitu ( Davosa i SAD ) ne interesuju narodi Evrope, interesuje rat u Ukrajini.
    da je Orban Viktor diktator , toliko je dosadno slušati ( ima li šta drugo negativnog još dodati )
    EU veoma lepo funkcioniše za potrebe kolonijalnih sila (Francuska,Nemačka,Austrija,Holandija,Belgija,Italija )
    interesi poljoprivrednika u Evropi su potpuno nebitni ( ovi ljudi i njihove porodice puštenu su niz vodu , moguda da pobacaju svoje mašine, da raspuste stoku i ostave neobrađenu zemlju )
    ovi poljoprivrednici su jedini zainteresovani za svoju zemlju ,,,,
  • Mile

    02.02.2024 19:20
    @Dragica
    Orban je isto na ruskom platnom spisku. Zato se protivi. Jedino zato.
  • Željko

    02.02.2024 16:13
    Komentari su za neobaveštene,Madjarska je mala zemlja u eu ,ali se oduprela globalnoj mašineriji i dala šansu ostatku sveta o tome će se tek pričati,mi istorijski nemamo ništa lepo ,ali živi se trenutno ne nazad ne napred nego sad stoga kapa dole i podrška apsolutna ,svi normalni su za mir.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.