Egipat radi reviziju obnove piramide nakon što je video izazvao bes javnosti

Egipatsko ministarstvo za starine saopštilo je da uspostavlja odbor za reviziju restauracije Mikerinove piramide u Gizi nakon negodovanja javnosti zbog projekta.
Pre nedelju dana upravnik Egipatskog vrhovnog veća za starine Mostafa Vazirija objavio je video koji prikazuje radnike kako postavljaju blokove granita u podnožje najniže od tri piramide u Gizi.
 
Snimak je izazvao buru kritika egiptologa koji su izrazili bojazan da je u toku sveobuhvatna rekonstrukcija slavnog spomenika, nauštrb očuvanja njegovog istorijskog tkiva. U pokušaju da smiri raspravu, u zemlji u kojoj turizam čini 10 odsto BDP-a, ministarstvo je objavilo da je osnovalo naučni odbor kojim predsedava Zahi Havas, poznati egipatski arheolog, kako će analizirati projeat obnove.
Odbor se sastoji od stručnjaka za inženjerstvo i arheologiju iz Češke, Nemačke i Sjedinjenih Država, kao i iz Egipta. 
 
Konačni izveštaj odbora uključivaće "potrebne postupke i korake za koordinaciju s (UN-ovom agencijom za baštinu) UNESCO".
 
"Biće doneta odluka da li će se projekat nastaviti ili ne", kažu u ministarstvu. 
U podnožju te piramide radovi su već bili u toku prošle nedelje. U izvornom obliku baza piramide je bila prekrivena granitom, ali je vremenom izgubljen deo te obloge. Obnova ima za cilj da vrati izvorni stil građevine rekonstrukcijom granitne baze.
 
Pitanje očuvanja baštine u Egiptu često je u središtu žestokih rasprava. Nedavno rušenje delova istorijskog jezgra Kaira izazvalo je javne kampanje protiv toga, što je retkost u zemlji u kojoj je politička opozicija uglavnom zabranjena.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet