Bela kuća najavila nastavak napada u Iraku i Siriji

SAD će nastaviti napade na proiranske grupe u Iraku i Siriji, izjavio je savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan, ali nije želeo da precizira da li se ta odmazda odnosi i na Iran.
"Nije gotovo. Nameravamo dodatne napade i dodatne mere kako bismo nastavili da šaljemo jasnu poruku da će SAD odgovoriti uvek kada su njene snage napadnute", rekao je Saliven.
 
SAD i Velika Britanija saopštile su da su u subotu bombardovale desetine ciljeva u Jemenu, kao odgovor na ponovljene napade pobunjenika koje podržava Iran na brodove u Crvenom moru i Adenskom zalivu.
Vazdušni napadi na Jemen usledili su dan posle serije američkih napada na elitne iranske snage i proiranske oružane grupe u Siriji i Iraku. To je bio svojevrstan odgovor zbog pogibije tri američka vojnika u Jordanu, 28. januara.
 
Saliven je rekao da su napadi imali za cilj da se tim proiranskim grupama oduzme mogućnost da nastave sa napadima na američke snage.
SAD su u Iraku i Siriji pogodile ukupno 85 meta na sedam različitih lokacija, uključujući komandne i obaveštajne centre i infrastrukturu za skladištenje dronova i projektila, saopštio je Pentagon.
 
Na pitanje da li je Vašington isključio mogućnost direktnog napada na Iran, Salivan je odgovorio da neće u medijima da govori šta je, a šta nije "na stolu za razmatranje".
 
"Ako oni (Iranci) odluče da odgovore direktno SAD, dobiće brz i odlučan odgovor od nas", dodao je Saliven.
  • Goran Z Mladenovic

    04.02.2024 22:59
    Pozdrav
    Neka je cika Bajden ziv i zdrav jos sto godina.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Uhapšen bivši zamenik ministra odbrane Rusije

Bivši zamenik ruskog ministra odbrane, general Dmitrij Bulgakov, uhapšen je zbog sumnje na korupciju, izjavila je za agenciju RIA novosti predstavnica Istražnog komiteta Svetlana Petrenko.

EU produžila mandat Lajčaku do 31. januara

Savet EU usvojio je odluku o produžetku mandata specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavu Lajčaku do 31. januara 2025. godine.