Bela kuća najavila nastavak napada u Iraku i Siriji

SAD će nastaviti napade na proiranske grupe u Iraku i Siriji, izjavio je savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan, ali nije želeo da precizira da li se ta odmazda odnosi i na Iran.
"Nije gotovo. Nameravamo dodatne napade i dodatne mere kako bismo nastavili da šaljemo jasnu poruku da će SAD odgovoriti uvek kada su njene snage napadnute", rekao je Saliven.
 
SAD i Velika Britanija saopštile su da su u subotu bombardovale desetine ciljeva u Jemenu, kao odgovor na ponovljene napade pobunjenika koje podržava Iran na brodove u Crvenom moru i Adenskom zalivu.
Vazdušni napadi na Jemen usledili su dan posle serije američkih napada na elitne iranske snage i proiranske oružane grupe u Siriji i Iraku. To je bio svojevrstan odgovor zbog pogibije tri američka vojnika u Jordanu, 28. januara.
 
Saliven je rekao da su napadi imali za cilj da se tim proiranskim grupama oduzme mogućnost da nastave sa napadima na američke snage.
SAD su u Iraku i Siriji pogodile ukupno 85 meta na sedam različitih lokacija, uključujući komandne i obaveštajne centre i infrastrukturu za skladištenje dronova i projektila, saopštio je Pentagon.
 
Na pitanje da li je Vašington isključio mogućnost direktnog napada na Iran, Salivan je odgovorio da neće u medijima da govori šta je, a šta nije "na stolu za razmatranje".
 
"Ako oni (Iranci) odluče da odgovore direktno SAD, dobiće brz i odlučan odgovor od nas", dodao je Saliven.
  • Goran Z Mladenovic

    04.02.2024 22:59
    Pozdrav
    Neka je cika Bajden ziv i zdrav jos sto godina.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.