Kina potvrdila uslovnu smrtnu kaznu za australijskog pisca kineskog porekla

Kineske vlasti potvrdile su danas da je australijski pisac kineskog porekla Jang Džun dobio "uslovnu smrtnu kaznu" zbog špijunaže.
Kina potvrdila uslovnu smrtnu kaznu za australijskog pisca kineskog porekla
Foto: Beta/AP
Tu informaciju je ranije saopštila Australija koja je izrazila i svoje nezadovoljstvo.
 
Sud u Pekingu je danas proglasio "Jang Džuna krivim za špijunažu i osudio ga na smrt sa dve godine odlaganja", rekao je novinarima portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova.
U Kini se uslovna smrtna kazna obično preinači u doživotni zatvor kad istekne rok od dve godine.
 
Jang Džun je uhapšen 2019. godine za špijunažu, koju on negira.
Jangu, rođenom u Kini 1965. godine, suđeno je iza zatvorenih vrata 2021. godine. To suđenje oštro su kritikovali branioci ljudskih prava.
 
Pisac, takođe poznat kao Jang Hengdžun, rekao je u maju 2021. da je tokom pritvora bio mučen na nepoznatoj lokaciji, strahujući da će protiv njega biti upotrebljeno prinudno priznanje.
 
Peking je odbacio ove optužbe.
 
Jang Džun je u avgustu 2023. godine rekao da se plaši za svoj život u pritvoru zbog zdravstvenih problema.
  • Paja

    05.02.2024 13:48
    Pa koji si k…. isao u Kinu kad znas da te cekaju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Uhapšen bivši zamenik ministra odbrane Rusije

Bivši zamenik ruskog ministra odbrane, general Dmitrij Bulgakov, uhapšen je zbog sumnje na korupciju, izjavila je za agenciju RIA novosti predstavnica Istražnog komiteta Svetlana Petrenko.

EU produžila mandat Lajčaku do 31. januara

Savet EU usvojio je odluku o produžetku mandata specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavu Lajčaku do 31. januara 2025. godine.