Istraga u SAD zbog telefonskih poziva glasačima s veštački napravljenim Bajdenovim glasom

Vlasti američke države Nju Hempšir su danas naredile prekid rada dve kompanije povezane s automatizovanim telefonskim pozivima uz korišćenje veštačke inteligencije za oponašanje glasa predsednika SAD.
Istraga u SAD zbog telefonskih poziva glasačima s veštački napravljenim Bajdenovim glasom
Foto: Beta/AP
Veštačka inteligencija je korišćena za oponašanje glasa predsednika SAD Džozefa Bajdena da bi se građani obeshrabrili da glasaju u Nju Hempširu na predizborima Demokratske stranke prošlog meseca.
 
Državni tužilac Nju Hempšira Džon Formela koji je tek počeo istragu tog slučaja, rekao je novinarima da su ti "robotski" telefonski pozive najjasniji i moguće prvi poznati pokušaj zloupotrebe veštačke inteligencije za mešanje u izbore u SAD.
Snimljenu poruka je dobilo do 25.000 birača dva dana pre predizbora 23. januara.
 
Glas sličan Bajdenovom izgovara i fraze koju on često koristi i lažno tvrdi da bi glasanje na predizborima sprečilo glasače da glasaju na predsdničkim izborima u novembru.
Pozivi su lažno prikazivali primaocima da su s broja organizacije koja vodi kampanju za Bajdena.
 
Bajden je ipak pobedio na tim predizborima Demokrata.
 
Očigledni pokušaj potiskivanja birača korišćenjem brzo napredujuće "generativne tehnologije veštačke inteligencije" primer je onoga što stručnjaci upozoravaju da će ovu godinu učiniti neviđenom po izbornim dezinformacijama širom sveta.
 
Organizacija Bajdenove kampanja je pohvalila istragu o pozivima: "Dezinformacije koje imaju za cilj suzbijanje glasanja i namerno podrivanje slobodnih i poštenih izbora su neprihvatljiva pretnja, i mi pohvaljujemo državnog tužioca Nju Hempšira što je to ozbiljno shvatio i brzo krenuo u akciju protiv daljih napora da se poremete demokratski izbori".
  • SRB IN

    06.02.2024 20:25
    Joooj smešni su
    Na kraju će optužiti Trampa da je zvao iz govornice i promenio glas.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.