Dodik: Podržaću evropske zakone samo ako se prihvati odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH

Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je da će podržati evropske zakone u parlamentu BiH, samo ako sve vladajuće stranke na državnom nivou BiH prihvate odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.
Dodik: Podržaću evropske zakone samo ako se prihvati odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH
Foto: 021.rs
Dodik je rekao da "nije sporan evropski put", ali da traži poštovanje dogovora stranaka vladajuće koalicije iz Laktaša, u kojem se, kako je naveo, nalazi nekoliko važnih tema.
 
"Jedan je zakon o Ustavnom sudu, koji smo dogovorili. Ako to možemo da uredimo i da se sve dogovorimo da nema stranaca u političkom sistemu BiH, mi imamo evropski put. Ako to ne možemo da dogovorimo, nećemo se dogovoriti ni oko Zakona o Sudu BiH, ni oko zakona o pranju novca, ni zakona o sukobu interesa", kazao je Dodik za Radio-televiziju RS.
On je dalje optužio ministra spoljnih poslova BiH Elmedina Konakovića (NiP) da se "zaigrao govoreći o sankcijama i izolaciji RS", ocenivši da Konaković "pokušava da bude portparol EU, preteći sankcijama".
 
Dodao je da je Konaković napao i Rusiju izjavom "da će se pokazati da li je Dodik ruska marioneta, sada kada su vrata EU otvorena za BiH", dodajući da on zaista "obožava Rusiju i da poštuje i podržava njenog predsednika Vladimira Putina".
"Nepotrebno je da Konaković drži predavanja. Pitanje što se tiče EU nije upitno, ali je upitno sprovođenje 14 prioriteta, što su tražili iz EU", naveo je Dodik.
 
Prema njegovim rečima, Konaković treba da razgovara sa zvaničnicima RS, umesto što, kako je naglasio, prihvata da se u BiH promoviše nemački i holandski ineteres, kao i interesi EU, SAD.
 
"Ne zanima me šta priča sa nekim ministrima. Treba sa nama da se razgovara, jer mi donosimo odluke. To što je on spreman da prihvati da neko drugi u ime njega odlučuje, to je njegova stvar. Naša stvar je da kažemo da mi legitimno predstavljamo srpski narod", naveo je Dodik.
 
Dodao je da je on "jedino prosrpski orijentisan" i da je "zavetovan srpskom narodu i RS".
 
Dodik je dalje naveo da je evropski put, put kojim zemlje treba da se u EU učlane dobrovoljno, a ne nasiljem".
 
"Po onome što je Konaković rekao, ima mnogo pretnji iz EU. Šta je sad EU postala, neki novi NATO, koji preti svojom snagom da će da krši i lomi", zapitao se predsednik RS.
  • Tty

    08.02.2024 17:18
    Ništa novo
    Osobama koje se ponašaju kao deca, ili nemaju savest, određuju se staratelji.
  • Trt

    08.02.2024 12:35
    @SRB-IN

    Zato što niste država nego problematični entitet pod stalnim nadzorom odraslih.
  • Maki

    08.02.2024 07:32
    Tesko narodu
    Tesko nama svima na Balkanu sa ovakvim I slicnim "vodjama". Blago onom ko je pobegao na vreme.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.