"Fantomske" njive: Mafija na Siciliji uzimala subvencije EU, uhapšeno 37 članova

Policija na Siciliji uhapsila je 37 ljudi, od kojih su pojedini navodni članovi mafije, zbog prevare sa subvencijama Evropske unije (EU), javlja danas Gardijan.
"Fantomske" njive: Mafija na Siciliji uzimala subvencije EU, uhapšeno 37 članova
Foto: Pixabay
Nakon ranije istrage, 91 osoba je osuđena u novembru 2022. godine za lažno primanje više od pet miliona evra subvencija između 2010. i 2017. godine.
 
Subvencije su uključivale sredstva za hiljade hektara "fantomskog" poljoprivrednog zemljišta u istočnom delu Sicilije, koje ili nije postojalo, ili je bilo ukradeno od farmera ili je bilo u vlasništvu italijanske, odnosno regionalne vlade.
Najnovija istraga pokrenuta je 2023. godine i oslanjala se na svedočenja trojice saradnika koji su bili deo mafijaške grupe Batanesi, jedne od najstarijih kriminalnih porodica na ostrvu.
U prevari je navodno učestvovalo više od 150 kompanija.
 
Optužbe uključuju zločinačko udruživanje, iznudu, lažni prenos imovine, prevaru protiv države, pranje novca, kao i pokušaj nasilja.
 
Među uhapšenima u Mesini su i pripadnici klanova Batanesi, Bontempo Skavo i Tortorici.
  • xqt

    08.02.2024 07:07
    @ Vinko
    Alal ti vera. Neodbranjivo i pravo u centar.
  • Vinko

    07.02.2024 21:23
    semantika
    kod nas se takvi ljudi zovu članovi stranke i ne hapse se.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet