Bivši holandski premijer i njegova supruga eutanazirani u 94. godini

Drajs van Agt, demohršćanski premijer Holandije od 1977. do 1982. godine, umro je uz pomoć eutanazije, zajedno sa suprugom u 94. godini života.
Bivši holandski premijer i njegova supruga eutanazirani u 94. godini
Foto: Pixabay
To je objavila organizacija za ljudska prava "The Rights Forum".
 
Ova organizacija, koju je osnovao bivši premijer, dodala je da je par umro u ponedeljak i da će biti sahranjeni na privatnoj ceremoniji u istočnom gradu Najmegen, prenosi AP.
Oboje su neko vreme bili krhkog zdravlja, a Van Agt je 2019. doživeo izliv krvi u mozak i nikada se nije u potpunosti oporavio.
Demohršćanin, koji je postajao sve progresivniji nakon što je napustio politiku, 2017. godine izašao iz svoje stranke zbog razlika oko Izraela i Palestine.
 
Nakon posete Izraelu 1999, postao je sve glasniji o svojoj podršci palestinskom narodu.
 
Iskustvo sa tog putovanja Van Agt je nazvao "preobraćenjem", navodi AP.
"Svojim jedinstvenim jezikom, jasnim uverenjima i upečatljivom prezentacijom, Van Agt dao je boju i sadržaj holandskoj politici u vreme polarizacije i stranačke obnove", poručio je holandski premijer Mark Rute.
 
Holandska kraljevska porodica u saopštenju je pohvalila bivšeg premijera zato što je, kako su naveli, preuzeo odgovornost u turbulentnim vremenima i dodala da je bio inspiracija mnogima.
  • NS

    10.02.2024 22:21
    Ježim se kad čujem za pse a kamo li za ljude. Ako je on hteo što i žena? Jel prisiljena? Nisu zajedno rođeni pa što da zajedno umru. Idiotizam
  • Маки

    10.02.2024 18:03
    Докле је дошла ова наша цивилизација? Измишљају се нови појмови попут еутаназије, да би се замаглила истина. Самоубиство или убиство, треће не постоји. Жао ми је тих људи.
  • Miki

    10.02.2024 13:17
    Miki
    Njiov zivot njiov problem samo sto ova vrsta Sucida nesme biti legalna niti je reklamirati!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.