Uvedene mere protiv ptičjeg gripa u Republici Srpskoj zbog 25 uginulih labudova

Direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Saša Bošković kaže da su uvedene mere protiv ptičjeg gripa, nakon što su lovci na području Gradiške i Srpca, pronašli 25 uginulih labudova.
Uvedene mere protiv ptičjeg gripa u Republici Srpskoj zbog 25 uginulih labudova
Foto: Pixabay
"Preventiva je najbolji lek. Treba sprovoditi sve veterinarsko-sanitarne mere propisane pravilnicima i onda je mogućnost pojave bilo koje zarazne bolesti svedena na minimum", rekao je Bošković za RTRS.
U četvrtak je pomoćnik ministra za veterinarstvo Republike Srpske Negoslav Lukić potvrdio da je u tom entitetu BiH utvrđeno prisustvo ptičijeg gripa, kao i da su preduzete određene mere za suzbijanje ove bolesti na ugroženom području Gradiške i Srpca.
 
Prema njegovim rečima skoro sve farme uvele su visoke standarde u vezi s pitanjem bezbednosti životinja i dodao da, s obzirom da je reč o bolesti u populaciji divljih ptica, ni izvoz živinskog mesa u Evropsku Uniju nije ugrožen, ali ni unutrašnji promet.
"To je opasna bolest za živinu, pa je svaku sumnjivu pojavu potrebno prijaviti veterinarskim radnicima", upozorio je Bošković i dodao da u Republici Srpskoj nema mesta za paniku, jer se donose mere za sprečavanje širenja bolesti.
 
Bošković je naglasio je da su retki slučajevi da se bolest sa ptica prenese na čoveka.
 
U proteklih šest meseci ptičiji grip kod divljih ptica prijavljen je u većini evropskih država, ali i u zemljama u okruženju - Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji i Mađarskoj.
  • Razlog

    10.02.2024 13:03
    Labudovi nisu svetosavci i eto... nisu hteli da plivaju za izuzetno častan ruski krst.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet