Nema veće štete od jakog zemljotresa na Havajima

Nema izveštaja o većoj šteti od zemljotresa magnitude 5,7 koji se u petak dogodio pod najvećim aktivnim vulkanom na svetu – Mauna Loi na Velikom ostrvu Havaja.
"Dobro nas je protreslo, klecala su kolena. Protreslo je sve prozore u selu", rekao je Derek Nelson, menadžer restorana "Kona kanu klub" na zapadnoj strani ostrva. 
 
Nema izveštaja o eventualnom oštećenju teleskopa na vrhu Mauna Kea, obližnjeg vulkana gde su neke od najnaprednijih svetskih opservatorija.
Džesika Ferakajn, portparolka Nacionalnog parka Havajski vulkani, rekla je da nema vidljivih oštećenja na putevima ili centrima za posetioce. Zemljotresi nisu neuobičajeni, rekla je, ali ovaj je bio mnogo intenzivniji nego obično.
 
Mauna Loa je poslednji put eruptirala krajem 2022. To je jedan od pet vulkana na Velikom ostrvu, najjužnijem u havajskom arhipelagu.
Uzroci zemljotresa na Havajima su razni, uključujući i kretanje magme ispod površine. U ovom slučaju, Havajska vulkanska opservatorija je saopštila da je verovatni uzrok težina havajskih ostrva koja se savijaju i opterećuju Zemljinu koru.
 
To je izazvalo i zemljotres jačine 6,9 stepeni Rihterove skale koji je 2006. pogodio zaliv Kiholo na severozapadnoj obali Velikog ostrva i oštetio puteve i zgrade.
 
Helen Janiszevski, docent na Univerzitetu Havaja na Odseku za nauke o Zemlji, rekla je da Havajska ostrva leže na pacifičkoj okeanskoj tektonskoj ploči i imaju neke od najvećih vulkana na svetu, te je dovoljno da se pacifička okeanska ploča malo pomeri i ta sila ponekad izaziva zemljotrese.
 
Ova vrsta zemljotresa se događa nekoliko desetina kilometara ispod površine Zemlje, a potresi uzrokovani kretanjem magme se dogode na manjim dubinama tla.
 
Havajska ostrva su izgrađena uzastopnim vulkanskim erupcijama tokom miliona godina. Ogromna većina zemljotresa na Havajima se dešava na Velikom ostrvu i oko njega. Prosečno se na 1,5 godina dogodi zemljotres magnitude pet ili veće, navodi Havajska opservatorija za vulkane.
  • Privremeni komšija

    10.02.2024 16:22
    Zanimljivo
    Moj prijatelj Scott i njegova porodica su se juče vratili sa Havaja u Oregon i za malo izbegli zemljotres. Parkira kamper kod mene pa ostane par dana, večeras mi je ispričao. Sad čitam na 021, vidim da se ne zeza.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.