SAD godišnje na čuvanje superjahte ruskog oligarha daju sedam miliona dolara

Američka vlada je saopštila da troši više od sedam miliona dolara godišnje na održavanje superjahte koju je zaplenila od sankcionisanog ruskog oligarha Sulejmana Kerimova.
SAD godišnje na čuvanje superjahte ruskog oligarha daju sedam miliona dolara
Foto: Pixabay (ilustracija)
Vlada je pozvala sudiju da joj dozvoli da proda plovilo na aukciji pre nego što se reši spor oko njegovog vlasništva.
 
Vlasti na Fidžiju zaplenile su jahtu "Amadeu" dugačku 106 metara i vrednu 300 miliona dolara u maju 2022. godine, u skladu sa američkom poternicom u kojoj se navodi da je u vlasništvu Sulejmana Kerimova, multimilijardera koga je ministarstvo finansija SAD sankcionisalo 2014. i 2018. kao odgovor na ruske aktivnosti u Siriji i Ukrajini, preneo je Rojters.
Eduard Hudainatov, koji je vodio rusku državnu naftnu i gasnu kompaniju Rosnjeft od 2010. do 2013. godine, osporava napore da se jahta proda na aukciji.
 
Hudainatov polaže pravo nad Amadeom i izjavio je da ona ne može biti oduzeta jer on nije sankcionisan.
U podnesku sudu, savezni tužioci na Menhetnu kazali su američkom okružnom sudiji Dejlu Hou da je prosečan mesečni račun za održavanje Amadee od 600.000 dolara "previše", što opravdava aukciju. Takođe, su naveli da su pregovori da Hudainatov plati za održavanje jahte propali.
 
Tužioci su u prethodnim sudskim podnescima istakli da se Hudainatov ponaša kao vlasnik Amadee kako bi prikrio ulogu Kerimova i da su plaćanja za održavanje od suštinskog značaja za očuvanje vrednosti jahte.
 
Hudainatov ima rok do 23. februara da odgovori na zahtev tužioca.
 
U saopštenju, njegovi advokati su naveli da je predlog za prodaju broda "preran" i pozvali Hoa da to odbije dok se "ne utvrdi da li je zaplena neustavna".

Teme

jahta

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.