U Davosu osvanuo natpis "za Jevreje nema skija" - pokrenuta istraga

U servisu za iznajmljivanje skijaške opreme u švajcarskom zimskom centru Davosu osvanuo je natpis "za Jevreje nema skija", zbog čega je švajcarska policija pokrenula istragu.
U Davosu osvanuo natpis "za Jevreje nema skija" - pokrenuta istraga
Foto: Pixabay
U međuvremenu, menadžment ovog ski-servisa je odlučio da ova antisemitska poruka ispisana na hebrejskom bude uklonjena, prenosi BBC.
 
Mnogi sagovornici BBC-ja saglasili su se da ovaj slučaj predstavlja jasno kršenje švajcarskih zakona protiv diskriminacije i podsticanja na rasnu ili versku mržnju.
Švajcarska Federacija jevrejskih zajednica pokrenula je sopstvenu pravnu akciju, uz konstataciju da je reč o očiglednoj diskriminaciji.
 
Natpis istaknut u izlogu ski-servisa poručuje kupcima da zbog brojnih incidenata, uključujući krađe, "radnja više ne iznajmljuje sportsku opremu braći Jevrejima".
Međutim, samo 24 sata nakon postavljanja natpisa i oštrih protesta koji su usledili, ova poruka je uklonjena iz izloga ski-servisa, a gradonačelnik Davosa Filip Vilhelm rekao je švajcarskim medijima da "svi oblici antisemitizma, rasizma i diskriminacije moraju biti osuđeni".
 
Menadžer radnje se izvinio i priznao da je natpis bio "loše sročen", a mušterijama jevrejskog porekla poručio je da su dobrodošli.
  • Goja

    14.02.2024 13:17
    Znaju Švajcarci ko je ko u svetu i koga se treba čuvati.
  • Pera

    14.02.2024 10:07
    Dupli standard
    A da su napisali "Rusima ne iznajmljujemo opremu" to bi bilo ok?
  • pismen

    14.02.2024 09:25
    semiti
    Semiti su i Arapi, samo sto je izgleda skroz OK kad ovi glasni Semiti (Izraelci) masakriraju druge Semite (sa sve neprikadnim natpisima)...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.