Šanse za prekid vatre između Izraela i Hamasa veoma male: Netanjahu ne odustaje od napada na Rafu

Izgledi za prekid vatre u ratu Izraela i Hamasa su oslabljeni danas pošto su SAD najavile da će staviti veto na najnoviju rezoluciju Saveta bezbednosti UN.
Šanse za prekid vatre između Izraela i Hamasa veoma male: Netanjahu ne odustaje od napada na Rafu
Foto: Beta/AP
Premijer Izraela Benjamin Netanjahu zarekao se sinoć da će odbaciti apele da poštedi najjužniji grad u Pojasu Gaze, Rafu, gde se od sukoba sklonilo oko 1,5 miliona ljudi.
 
Izraelska ofanziva, čiji je cilj da se porazi svaki bataljon Hamasa, približava se tom gradu. Tamo i u centralnom delu teritorije u Deir al-Balahu protekle noći ubijeno je najmanje deset Palestinaca, javila je zvanična palestinska novinska agencija Vafa (WAFA).
U međuvremenu u susednom Egiptu raste zabrinutost da bi izraelska invazija na Rafu mogla prisiliti Palestince da pređu granicu.
 
Egipatski predsednik Abdel Fatah el-Sisi je u subotu ponovio protivljenje svoje zemlje svakom prisilnom raseljavanju u Sinajsku pustinju.
U telefonskom razgovoru predsednik Francuske Emanuel Makron i El-Sisi su se složili da je neophodan "brz napredak prekida vatre".
 
Međutim, čak i ako bi dogovor o primirju bio postignut na razgovorima u Kairu, Netanjahu je rekao da bi kopnene izraelske snage izvele invaziju na Rafu.
 
"Čak i ako to postignemo, ući ćemo u Rafu", rekao je on na konferenciji za novinare, ocenivši da zemlje koje apeluju na Izrael i koje su protiv toga u osnovi kažu Izraelu da "izgubi rat".
 
Dok je Netanjahu govorio, hiljade ljudi je prostestovalo u Tel Avivu pozivajući na hitne izbore i optužujući vladu da napušta taoce.
 
"Ovo je trenutak istine, neće ih biti mnogo više ako inicijativa u Kairu propadne", rekao je Nisan Kalderon, brat taoca Ofera Kalderona.
 
Američki predsednik Džozef Bajden je više puta razgovarao sa Netanjahuom i egipatskim i katarskim liderima kako bi uticao da se postigne dogovor. SAD podržavaju primirje za taoce na osnovu kog bi pauza u ratu trajala šest nedelja, a nacrt rezolucije koju je predložio Alžir traži hitan humanitarni prekid vatre.
 
Govoreći na Minhenskoj konferenciji o bezbednosti, katarski premijer Muhamed bin Abdulrahman Al-Tani je rekao da ti razgovori ne obećavaju mnogo. On je rekao i da je ta nastojanja iskomplikovalo insistiranje mnogih zemalja da svako novo primirje uključi dalje oslobađanje talaca.
Hamas je u međuvremenu zapretio da će suspendovati učešće u tim razgovorima ukoliko pomoć ne stigne na sever Pojasa Gaze kojem preti glad, kako su upozorile humanitarne agencije.
 
Nešto ranije je lider Hamasa Ismail Hanije, koji živi u izgnanstvu u Kataru, ponovio zahteve te islamističke organizacije, koje je Netanjahu označio "smešnim", a uključuju pauzu u borbama za puštanje "hamasovaca" iz zatvora, te povlačenje izraelske vojske iz Gaze.
 
Netanjahu je takođe odbacio pritisak nekih zapadnih vlada za unilateralno priznanje palestinske države, ocenivši da "nema veće nagrade za terorizam".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.