Bivša zamenica šefa NATO-a: Evropa teško može zameniti zaštitu koju nude SAD

Bivša zamenica generalnog sekretara NATO-a Rouz Gotemoler izjavila je danas da bi Evropa teško mogla zameniti zaštitu koju nude SAD ako se, u hipotetičkoj situaciji, povuku iz NATO-a.
Bivša zamenica šefa NATO-a: Evropa teško može zameniti zaštitu koju nude SAD
Foto: Pixabay
Gotemoler je za Radio slobodnu Evropu (RSE) kazala da je "poziv" bivšeg američkog predsednika Donald Trumpa Rusiji da pojača agresiju na Ukrajinu strašan i skandalozan.
 
"Ne bih to razumela ni od koga, a još više od kandidata za predsednika SAD", kaže ona.
Govoreći o Kosovu, Gotemoler kaže da "za uspešnu tranziciju Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u vojsku mora da se fokusira na obuku, obuku, obuku", a da Evropa sada treba da modernizuje svoje naoružanje.
 
"Moram reći da se stanje pogoršalo otkako sam bila zamenik generalnog sekretara i posetila Kosovo, pre nekih pet godina. Vidim da postoje stalne tenzije, visoke tenzije u severnom delu zemlje", navodi bivša zamenica.
Ona je dodala da Srbija nastavlja da igra neku vrstu balansirajuće uloge, pokušavajući da pokaže neku vrstu odnosa partnerstva i saradnje sa NATO-om, ali, u isto vreme, čini se da preduzima akcije koje destabilizuju situaciju.
 
Ona je na pitanje da li će Tramp pokušati da izvuče SAD iz NATO-a, kao što je nekoliko puta upozoravao, odgovorila da je takve pretnje upućivao više puta zahtevajući da saveznici više troše na odbranu.
 
"Sada saveznici još više odgovaraju na potrebu povećanja potrošnje, ne zbog onoga što Tramp kaže, već zbog ruske invazije na Ukrajinu. Kada su poslali veliku pomoć Ukrajini - koja je imala staru opremu iz doba Varšavskog pakta - uvideli su potrebu da svoje zalihe modernog oružja popune, najpre od američkih kompanija", kazala je Goremoler.

Teme

nato
  • Realista

    19.02.2024 15:18
    plićak ili ćorak?
    @SRB-IN, 18.02.2024 • 21:28: reče lik koji je ceo svoj život glasao upravo za one populiste koji su mu rasturili državu.
  • Deda

    18.02.2024 21:35
    Evropa teško može zameniti zaštitu koju nude SAD. Zato americki lobisti sire strah od navodne “ruske opasnosti” koja se nadvila nad Evropom. Citamo njihove izjave o mogucem napadu Rusije na Finsku, Letoniju ili Poljsku, te da EU ne uplacuje dovoljno u NATO kasu. Evropski gradjani vide da silne milijarde, umesto njima, idu u Ukrajinu. A kada izadju na proteste ili strajkove, nazvani su “desnicari” ili “fasisti”.
  • SRB-IN

    18.02.2024 21:28
    NATO neprijatelj mira
    Sudiće vam istorija. Za mene ste novi trojni pakt..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet