Ministarstvo prosvete Crne Gore najavljuje da će tužiti sindikat zbog štrajka

Ministarstvo prosvete Crne Gore saopštilo je da će pokrenuti postupak pred sudom protiv Sindikata prosvete u čijoj organizaciji je od danas, prema podacima Sindikata, oko 160 škola u štrajku.
Ministarstvo prosvete Crne Gore najavljuje da će tužiti sindikat zbog štrajka
Foto: Pixabay
U Ministarstvu tvrde da je štrajk nezakonit.
 
Ministarstvo je saopštilo i da nije tačna informacija Sindikata prosvete o 160 škola koje su obustavile nastavni proces.
Sindikat traži povećanje od 10 odsto bruto od 1. januara ove godine pozivajući se na Granski kolektivni ugovor koji to predvidja.
 
Vlada kaže da im veća primanja može obezbediti tek od septembra i to za 15 procenata neto.
 
Po navodima Sindikata prosvete, prosečna plata u prosveti je oko 800 evra, a povećanje bi državu koštalo oko 18 miliona evra.
Nakon tvrdnji Sindikata da ih policija zastrašuje, iz Uprave policije saopšteno je da su policajci danas, shodno Zakonu o unutrašnjim poslovima, obilazili škole "prvenstveno iz preventivnih razloga i posebno u cilju održavanja javnog reda i mira, bezbednosti učenika, kao i zbog mogućih neprijavljenih javnih okupljanja".
 
Crnogorski premijer Milojko Spajić je danas poručio nastavnicima da Vlada neće menjati odluke pod pritiskom i pozvao ih da razgovaraju s Vladom.
 
"Mi smo tu, imamo lepu ponudu, a pod pritiskom nećemo menjati odluke", rekao je Spajić.
 
Premijer je podsetio da je već dvaput razgovarao s nastavnicima, naveo da je obećao povećanje plata, da je Vlada "ozbiljno shvatila situaciju" i da mu nije jasno zbog čega sada idu u štrajk.
 
Predsednik Jakov Milatović kazao je da svako ima ustavom zagarantovano pravo na štrajk i apelovao na Vladu da odgovornije uđe u razgovor sa Sindikatom.
 
Istakao je da ga brine "ekonomski ambijent plata" i kazao je da je prosečna plata u prosveti ispod proseka. Napomenuo je da situacija mora da se reši, kao i da je najmanje važno ko je kriv.
 
"Pozivam obe strane da odgovorno pristupe ovome, jer celo društvo ispašta", kazao je on.
  • Ivan

    19.02.2024 23:12
    Pomisli covek da je kod nas demokratija na niskim granama ali ima i goreg..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.