U Belorusiji u pritvoru umro politički zatvorenik, služio kaznu za "klevetu" Lukašenka

Beloruski opozicioni aktivista Igar Lednik preminuo je u zatvoru gde je služio kaznu za "klevetu" predsednika Aleksandra Lukašenka, saopštili su danas njegova bivša stranka i nevladine organizacije.
U Belorusiji u pritvoru umro politički zatvorenik, služio kaznu za "klevetu" Lukašenka
Foto: Pixabay
"Igar Lednik, bivši član Beloruske socijaldemokratske partije (Gramada), aktivista i novinar, preminuo je u zatvoru u 64. godini", saopštila je ta politička organizacija na Telegramu, a tu vest je potom potvrdila i nevladina organizacija za ljudska prava "Vjasna".
 
Lednik je uhapšen u decembru 2022. godine. Osuđen je na tri godine zatvora za klevetu beloruskog predsednika zbog jedne objave u novinama Socijaldemokratske partije.
U zatvoru mu se zdravlje "znatno pogoršalo", navela je stranka kojom upravljaju aktivisti u inostranstvu.
Organizacija je dodala da je Lednik bio podvrgnut operaciji zbog gastrointestinalnih problema, i da je patio od srčanog oboljenja.
 
Međutim, nije preciziran uzrok ni tačan datum njegove smrti.
 
Represija u Belorusiji je u punom zamahu od predsedničkih izbora 2020. na kojima je pobedio Aleksandar Lukašenko, na vlasti od 1994. i lojalni saveznik predsednika Rusije Vladimira Putina. Tu izbornu pobedu nije priznala opozicija i tada su bili organizovani veliki protesti, koji su ugušeni.
 
Od tada, stotine aktivista, novinara, zaštitnika prava i običnih građana osuđeno je na dugogodišnje zatvorske kazne ili prisiljeno na izgnanstvo.
Procenjuje se da u Belorusiji trenutno ima više od 1.400 političkih zatvorenika.
 
Lednik je peti politički zatvorenik koji je umro u pritvoru u Belorusiji od 2021, prema istom izvoru.
  • KLF

    21.02.2024 13:15
    Vole rusofili da spominu Asanža kad da je to isto, kao da od početka rata iz Rusije nije pobeglo preko milion ljudi.
  • Goran A.

    21.02.2024 05:28
    Lukašenko dictator
    Lukašenko je diktator mladji koji je odgovor diktatoru starijem Putinu.
  • Nikola

    20.02.2024 23:31
    Nazalost svuda je tako, bila to Rusija, Belorusija, SAD ili Srbija i ostale zemlje sveta. Ko na bilo koji nacin napadne vlast ili njene institucije bice proganjan, zatvaran ili na drugi nacin eliminisan. Rusija je zestoko napadana zbog Navalinog a SAD hoce isto da uradi sa Asanzom. Kod nas su novinari ubijani a politicari koji su se protivili rezimu nestajali. Znaci svuda isto.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Uhapšen bivši zamenik ministra odbrane Rusije

Bivši zamenik ruskog ministra odbrane, general Dmitrij Bulgakov, uhapšen je zbog sumnje na korupciju, izjavila je za agenciju RIA novosti predstavnica Istražnog komiteta Svetlana Petrenko.

EU produžila mandat Lajčaku do 31. januara

Savet EU usvojio je odluku o produžetku mandata specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavu Lajčaku do 31. januara 2025. godine.