Skupštini Republike Srpske predata peticija protiv iskopavanja litijuma na Majevici

Načelnik opštine Lopare Rado Savić (SDS) predao je Narodnoj skupštini Republike Srpske peticiju sa potpisima 3.711 građana Lopara protiv iskopavanja litijuma i otvaranja rudnika na planini Majevici.
Skupštini Republike Srpske predata peticija protiv iskopavanja litijuma na Majevici
Foto: 021.rs
Osim peticije, Savić je predao Deklaraciju o protivljenju otvaranja rudnika litijuma na teritoriji opštine Lopare.
 
"Tražimo i pozivamo sve poslanike da u Narodnoj skupštini RS usvoje ovu deklaraciju", rekao je Savić novinarima ispred Narodne skupštine RS u Banjaluci.
Istakao je da očekuje da Narodna skupštine prihvati inicijativu građana i donese odgovarajući akt da se protivi otvaranju rudnika litijuma na području Lopara zbog štetnosti po zdravlje ljudi.
 
"Najveći deo stanovnika naše opštine, više od devedeset odsto, protiv je otvaranja rudnika litijima. I susedne lokalne zajednice, kao i grad Bijeljina i opština Čelić su protiv otvoranja rudnika litijuma", kazao je Savić.

Prema njegovim rečima, planirana lokacija rudnika je u neposrednijoj blizini naseljenog mesta Lopare, što kod ljudi izaziva strah od ispuštanja toksičnih materija.

"Jedan od problema je, što su u blizini i dva vodotoka, reka Janja i Gnjica koje pripadaju slivu reke Save i Drine", naglasio je Savić.
 
Pozvao je Vladu RS da ne dodeli koncesiju za eksploataciju litijuma, ako je zatraži strana kompanija.
 
Na području Majevice geološka istraživanja vršila je švajcarska firma "ArCore AG", a protiv davanja koncesije za otvaranje rudnika litijuma na toj planini su i meštani i ekološki aktivisti.
 
Švajcarska firma "ArCore AG" osnovala je ćerka-firmu "Arcore", čije je sedište u Laktašima kod Banjaluke.
 
Ta firma je ranije saopštila da je do sada sve rađeno u skladu sa najvišim standardima, kao i da su sva istraživanja u rejonu opštine Lopare završena.
 
"Sve je sprovedeno uz striktno poštovanje zakonske regulative i u skladu sa najvišim geološkim i ekološkim standardima koji važe za ovu vrstu istraživanja, kako na lokalnom, tako i na međunarodnom nivou", dodala je ta firma, navodeći da ima sve uslove za prelazak u sledeću fazu.
Kompanija ispunjava sve uslove za podnošenje zahteva za dodelu koncesije za korišćenje ovog evropskog nalazišta mineralnih sirovina.
 
"Licencu za istraživanje nalazišta mineralnih sirovina dobili smo 2018. godine, a u periodu od 2020. do 2022. godine usledile su tri intenzivne faze istraživanja. Mineraloški sadržaj ležišta, koji se istražuje u poslednje četiri i po godine, sadrži značajne količine litijum-karbonata, magnezijuma, kalijuma i bora", navedeno je u saopštenju.
 
Predsednik RS Milorad Dodik je nedavno izjavio da se u Loparama "ništa neće desiti dok ne bude postignut konsenzus sa lokalnim stanovništvom o nalazištu litijuma", naglašavajući da treba koristiti "razvojne šanse, ali da neće biti dozvoljeno zagađivanje životne sredine".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet