Crveno more: Curi nafta iz pogođenog broda, naftna mrlja duga 29 kilometara

Napad jemenskih pobunjenika Huta na brod u moreuzu Bab el Mandem koji povezuje Crveno more sa Adenskim zalivom, izazvao je naftnu mrlju od 29 kilometara, saopštila je danas američka vojska.
Vojska je dodala da postoji ekološka opasnost i od prosipanja tereta đubriva iz broda.
 
Teretni brod "Rubimar" registrovan u Velikoj Britaniji, a pod upravom kompanije iz Libana, napadnut je 18. februara dok je plovio kroz moreuz Babl-el Mandeb, saopštila je američka centralna vojna komanda (Centcom).
Zbog raketnog napada posada je morala da napusti brod koji je bio na putu za Bugarsku iz Horkavkana u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, sa više od 41.000 tona đubriva, saopštio je Centcom.
 
Brod je pretrpeo znatnu štetu što je dovelo do nastanja naftne mrlje, dodala je američka komanda i upozorila da bi i teret iz broda mogao da se prospe u Crveno more i pogorša "ekološku katastrofu".
"Huti nastavljaju da zanemaruju regionalni uticaj svojih neselektivnih napada, preteći ribarstvu, priobalnom stanovništvu i uvozu hrane", navela je američka komanda u saopštenju.
 
Međunarodno priznata vlada Jemena danas je pozvala države i organizacije za zaštitu mora da brzo ograniče naftnu mrlju i spreče "znatnu ekološku katastrofu".
 
U saopštenju Vlade čije sedište je u južnom jemenskom gradu Adenu, piše da brod pluta ka ostrvima Haniš, jemenskom arhipelagu u južnom delu Crvenog mora.
 
Američka komanda je saopštila i da je u petak napala oblasti pod kontrolom Huta u Jemenu i uništila sedam protivbrodskih krstarećih raketa koje su pripremane da budu ispaljene ka Crvenom moru.
 
Centcom je saopštio da su ti napadi bili u samoodbrani jer su rakete bile neposredna pretnja za teretne brodove i američku borbenu flotu. 
  • SRB-IN

    25.02.2024 17:06
    Huti u papučama su carevi
    Huti će pošteno namučiti Amere, Britance i ostale. Naravno da je Iran tu glavni. Tražili ste gledajte...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.