Američki i britanski avioni gađali baze Huta u Jemenu

Američke i britanske snage gađale su u subotu 18 ciljeva pobunjenih Huta u Jemenu, kao odgovor na napade u Crvenom moru i Adenskom zalivu.
U jednom od tih napada prošle sedmice teško je oštećen trgovački brod natovaren veštačkim đubrivom, izvestila je agencija AP.
 
Prema izveštaju američkih zvaničnika, američki i britanski ratni avioni su gađali ciljeve na ukupno osam lokacija, ciljajući skladišta municije i raketa, lansirne rampe, dronove i sisteme protivvazdušne odbrane.
Bio je to četvrti zajednički američko-britanski napad na položaje Huta od 12. januara. 
 
U međuvremenu vojska SAD gotovo svakodnevno samostalno obavlja napade na položaje i skladišta Huta.
Brojni napadi Huta na trgovačke brodove u Crvenom moru, ukupno 57 od novembra, posebno su intenzivirani u poslednjih dva-tri dana, saopštio je Pentagon u subotu.
 
Huti, koji pod svojom kontrolom drže značajan deo teritorije Jemena, napadaju trgovačke brodove za koje tvrde da pripadaju onima koji pomažu Izraelu u ratu protiv Palestinaca.
 
Zapadni izvori tvrde da Huti imaju obilnu podršku Irana za ove akcije na Crvenom moru.
  • Realista

    26.02.2024 08:31
    @Maja:
    Šta je tu čudno, sami su sebi napravili problem. Da li si ikad čula za plan NATO alijanse da se bombarduje Norveška, Island ili Švajcarska?
  • Plaćač poreza

    25.02.2024 15:34
    @branislav
    Sve što si ikada poručio online, gorivo koje koristiš, svaka sitnica koju si kupio, sva tehnika i uređaji koje imaš u kući, rezervni delovi za tvoj auto, sve to od pirata i divljih plemena Huta brani US navy, Britanska, NATO i Američka mornarica i avijacija. I da nije tako ti bi plaćao dva puta veće cene svega toga ili tu robu nikada ne bi ni dobio. Britanija garantuje bezbedan prolaz svih trgovački brodova kroz crveno more i Suec. Ti bi možda voleo da teroristi i talibani upravljaju svetom?
  • Maja

    25.02.2024 15:33
    Znači Jemen je sledeći….

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Uhapšen bivši zamenik ministra odbrane Rusije

Bivši zamenik ruskog ministra odbrane, general Dmitrij Bulgakov, uhapšen je zbog sumnje na korupciju, izjavila je za agenciju RIA novosti predstavnica Istražnog komiteta Svetlana Petrenko.

EU produžila mandat Lajčaku do 31. januara

Savet EU usvojio je odluku o produžetku mandata specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavu Lajčaku do 31. januara 2025. godine.