Američki i britanski avioni gađali baze Huta u Jemenu

Američke i britanske snage gađale su u subotu 18 ciljeva pobunjenih Huta u Jemenu, kao odgovor na napade u Crvenom moru i Adenskom zalivu.
U jednom od tih napada prošle sedmice teško je oštećen trgovački brod natovaren veštačkim đubrivom, izvestila je agencija AP.
 
Prema izveštaju američkih zvaničnika, američki i britanski ratni avioni su gađali ciljeve na ukupno osam lokacija, ciljajući skladišta municije i raketa, lansirne rampe, dronove i sisteme protivvazdušne odbrane.
Bio je to četvrti zajednički američko-britanski napad na položaje Huta od 12. januara. 
 
U međuvremenu vojska SAD gotovo svakodnevno samostalno obavlja napade na položaje i skladišta Huta.
Brojni napadi Huta na trgovačke brodove u Crvenom moru, ukupno 57 od novembra, posebno su intenzivirani u poslednjih dva-tri dana, saopštio je Pentagon u subotu.
 
Huti, koji pod svojom kontrolom drže značajan deo teritorije Jemena, napadaju trgovačke brodove za koje tvrde da pripadaju onima koji pomažu Izraelu u ratu protiv Palestinaca.
 
Zapadni izvori tvrde da Huti imaju obilnu podršku Irana za ove akcije na Crvenom moru.
  • Realista

    26.02.2024 08:31
    @Maja:
    Šta je tu čudno, sami su sebi napravili problem. Da li si ikad čula za plan NATO alijanse da se bombarduje Norveška, Island ili Švajcarska?
  • Plaćač poreza

    25.02.2024 15:34
    @branislav
    Sve što si ikada poručio online, gorivo koje koristiš, svaka sitnica koju si kupio, sva tehnika i uređaji koje imaš u kući, rezervni delovi za tvoj auto, sve to od pirata i divljih plemena Huta brani US navy, Britanska, NATO i Američka mornarica i avijacija. I da nije tako ti bi plaćao dva puta veće cene svega toga ili tu robu nikada ne bi ni dobio. Britanija garantuje bezbedan prolaz svih trgovački brodova kroz crveno more i Suec. Ti bi možda voleo da teroristi i talibani upravljaju svetom?
  • Maja

    25.02.2024 15:33
    Znači Jemen je sledeći….

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.