Bela kuća: Blizu međusobnog razumevanja o oslobađanju talaca koje drži Hamas

Pregovarači su došli do "međusobnog razumevanja" o širokim obrisima potencijalnog sporazuma o oslobađanju talaca koje drži Hamas, u zamenu za privremeni prekid vatre u Pojasu Gaze.
Bela kuća: Blizu međusobnog razumevanja o oslobađanju talaca koje drži Hamas
Foto: Beta/AP
To je televiziji CNN rekao savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.
 
Izraelska delegacija, u kojoj je i direktor Mosada David Barne, pridružila se u petak razgovorima sa direktorom CIA Bilom Barnsom i egipatskim i katarskim pregovaračima u Parizu. Katar i Egipat su posrednici između Hamasa i Izraela, koji međusobno ne pregovaraju.
Hamas je danas obavešten o pregovorima u Parizu, a pregovarači će sutra nastaviti da utvrđuju brojne detalje mogućeg sporazuma.
 
"Predstavnici Izraela, Sjedinjenih Država, Egipta i Katara u Parizu su došli do razumevanja o tome kako bi izgledale osnovne konture sporazuma. Neću ulaziti u pojedinosti, jer pregovori o utvrđivanju detalja i dalje traju", rekao je Salivan.
Nadamo se, dodao je, da ćemo u narednim danima moći da stignemo do tačke gde postoji čvrst i konačan dogovor, ali moraćemo da sačekamo i vidimo.
 
Pregovarači će nastaviti razgovore u ponedeljak u Dohi, a biće prisutni predstavnici Katara, Egipta, SAD i Izraela. U američkoj delegaciji su i visoki zvaničnici CIA.
 
Šef Nacionalne bezbednosti Izraela Cači Hanegbi rekao je izraelskim medijima da veruje da će "biti moguće krenuti napred", ali je lider Hamasa Basem Naim danas za CNN ocenio da "nije upoznat" da ima bilo kakvog napretka u pregovorima između Izraela i Hamasa.
 
Što se tiče Netanjahuovog nedavno objavljenog plana kako bi izgledala posleratna Gaza, Salivan je rekao da je zabrinut onim što je video u medijima, ali je dodao da očekuje da će ga izraelske kolege danas do kraja dana zvanično upoznati sa tim dokumentom.
 
"Kasnije danas razgovaraću sa izraelskim kolegama da čujem više, jer su medijima dali dokument, iako prethodno nisu došli kod nas da razgovaramo o tome", kazao je Salivan. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.