Novi predsednik Mađarske Tamaš Šujok, lojalan Orbanu

Mađarski parlament je danas za šefa države izabrao Tamaša Šujoka, dosadašnjeg predsednika Ustavnog suda Mađarske i odanog saradnika premijera Viktora Orbana.
Za izbor 67-godišnjeg Šujoka glasala su 134 poslanika, dok je pet bilo protiv.
 
Nekoliko opozicionih partija nije učestvovalo u glasanju i pozvalo je na uvođenje neposrednog izbora predsednika države, navodeći da će Šujok biti Orbanov "partijski vojnik".
On će na dužnost stupiti 5. marta, kao naslednik Katalin Novak, koja je 10. februara podnela ostavku usled snažnog pritiska javnosti.
 
Novog predsednika Mađarske za tu funkciju je predložila poslanička grupa Orbanove konzervativno-populističke partije Fides, koja sa manjim koalicionim partnerom, Hrišćansko-demokratskom narodnom strankom, ima dvotrećinsku većinu u parlamentu.
Uloga predsednika u Mađarskoj je pretežno ceremonijalna, iako on ima ovlašćenje da vraća zakone poslanicima ili Ustavnom sudu na razmatranje.
 
Šujok je pred poslanicima kritikovao postupke koje protiv Mađarske vodi Evropska unija, zabrinuta za stanje vladavine prava i demokratije u toj zemlji, a govorio je i o svom uverenju da članice EU zadržavaju nacionalni suverenitet uprkos članstvu u bloku 27 zemalja.
 
Poznat je po podršci Orbanovoj politici i kao predsedavajući veću Ustavnog suda koje je 2023. donelo odluku na štetu Centralnoevropskog univerziteta u Budimpešti, čiji je osnivač i finansijer američki milijarder i filantrop Džordž Soroš. Taj univerzitet je od 2019. morao da izmesti svoje aktivnosti iz Budimpešte u Beč pod pritiskom Orbanove vlade.
  • /

    27.02.2024 13:11
    /
    ispravka-nije veran orbanu vec putinu
  • Zemlja čudesa

    27.02.2024 06:32
    Kod njih predsednik države nije sveznajući, svevideći i sveprisutni? Zanimljivo...
  • nikola andric

    27.02.2024 04:46
    srpski doprinos politckoj nauk
    Kralju veran Titu odan..to se zove ''politicka lojalnost''.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.