Evropski parlament odlučio: Putin kriv za smrt Navaljnog, moraće da odgovara

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su rezoluciju kojom se navodi da ruska država i njen predsednik Vladimir Putin "lično" snose odgovornost za smrt opozicionog lidera Alekseja Navaljnog.
Evropski parlament odlučio: Putin kriv za smrt Navaljnog, moraće da odgovara
Foto: Beta/AP
Evropski parlament snažno osuđuje "ubistvo Alekseja Navaljnog" i daje punu podršku njegovoj udovici u naporima da nastavi njegovim putem.
 
Poslanici su upozorili da je ubistvo Navaljnog još jedan znak rastuće i sistematske represije u Rusiji i zahtevaju nezavisnu i transparentnu međunarodnu istragu njegovog ubistva kako bi se otkrila istina, osigurala odgovornost i pravda, dodaje se u saopštenju Evropskog parlamenta.
"Politički sistem Rusije je pod kontrolom autoritarnog režima sa raširenom korupcijom koji koristi nameštene izbore kao privid demokratije i koncentriše svu vlast u rukama Vladimira Putina", dodaje se u rezoluciji.
 
Poslanici pozivaju EU, njene države članice i partnere istomišljenike širom sveta da nastave sa političkom, ekonomskom i vojnom podrškom Ukrajini, jer je to najbolji odgovor na  agresivnu praksu režima iz Kremlja.
"Odlučujuća pobeda Ukrajine može dovesti do istinskih promena u Ruskoj Federaciji, posebno deimperijalizacije, dekolonijalizacije i refederalizacije, a sve su to neophodni uslovi za uspostavljanje demokratije u Rusiji", smatra Evropski parlament.
 
Rezolucija je usvojena sa 506 glasova za, devet protiv i 32 uzdržana poslanika. 
  • Mama

    01.03.2024 13:17
    Po
    kom osnovu neko smatra da je njegovo viđenje stvarnosti jedino ispravno i po kom osnovu misli da ima pravo da ubija, krade i laže
    Svi koji se sa tim slažu treba da se zamisle i popričaju sami sa sobom jer sa njima nešto ozbiljno nije u redu
  • Ahhhhhh, cuj ovoga!

    01.03.2024 08:27
    Plaćač poreza @ Tako je i 1943. Radio Berlin dizao moral sledbenicima, ali dzaba vam. Posle 1943. dolaze 1944. i 1945, ne zna se sta je lepse!
  • Milan

    01.03.2024 06:54
    Putin je kriv i kad proradi vulkan na islandu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.