Evropske medijske grupe tužile Gugl zbog gubitaka u digitalnom oglašavanju

Evropske medijske grupe tužile su danas Gugl, zahtevajući da plati kaznu od 2,1 milijardu evra jer su pretrpele gubitke zbog načina na koji ta kompanija digitalno oglašava.
Evropske medijske grupe tužile Gugl zbog gubitaka u digitalnom oglašavanju
Foto: Pixabay
U tužbi koju su podnele 32 medijske grupe tvrde da Gugl za nuđenje robe koristi svoj monopolski položaj na tržitu.
 
"Medijske kompanije koje su se priključile tužbi pretrpele su gubitke zbog manje konkurentnog tržišta, što je direktan rezultat Guglovog lošeg ponašanja", navodi se u saopštenju njihovih advokata.
U saopštenju se navodi da bi kompanije dobijale znatno veće prihode od oglašavanja i plaćale niže naknade za usluge reklamiranja.
"Najvažnije je to što su ova sredstva mogla biti reinvestirana u jačanje evropskog medijskog pejzaža", rekli su advokati.
 
Gugl je saopštio da se kompanija protivi tužbi, dodajući da je "spekulativna i oportunistička".
 
"Gugl konstruktivno sarađuje sa izdavačima širom Evrope. Naši alati za oglašavanje se prilagođavaju i razvijaju u partnerstvu sa istim tim izdavačima", navela je kompanija.
 
Medijske grupe koje su podnele tužbu čine izdavači u Austriji, Belgiji, Bugarskoj, Češkoj, Danskoj, Finskoj, Mađarskoj, Luksemburgu, Holandiji, Norveškoj, Poljskoj, Španiji i Švedskoj.
  • Zemlja čudesa

    29.02.2024 20:31
    Tako to ide kad postaneš američka kolonija - dođu US korporacije i uzmu sve što hoće. Uostalom, to isto su radile i Belgija, Holandija, Francuska, Nemačka, Španija i Portugal kada su bile kolonijalne sile tako da je ovo neka vrsta pravde.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet