Otvara se vazduhoplovna baza NATO u Albaniji

NATO će u ponedeljak, 4. marta, otvoriti preuređenu vazduhoplovnu bazu u Albaniji a presedan će biti u tome što će to biti baza koja će pripadati NATO savezu a ne zemlji članici.
Otvara se vazduhoplovna baza NATO u Albaniji
Foto: Pixabay
Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, reč je o bazi Kučova koja će predstavljati infrastrukturu za aktivnosti NATO na prostoru Zapadanog Balkana i za podršku operacijama u širem prostoru istočnog Sredozemlja i Crnomorskog regiona.
 
"Zato je NATO kroz svoj namenski program za investicije i bezbednost potrošio 45,8 miliona evra od januara 2022. godine. Albanija je dala svoj deo od oko pet miliona evra i prostor, stari vojni aerodrom kod grada Berat, na jugu države, koji datira iz ere Envera Hodže", piše u tekstu.
Baza Kučova predviđena je da se po potrebi koristi za prihvat lovačkih aviona Italije i Grčke koji su zaduženi za zaštitu albanskog vazdušnog prostora u okviru Integrisanog sistema protivvazdušne i protivraketne odbrane NATO.
 
Takođe, italijanska i grčka avijacija pokrivaju Crnu Goru i Severnu Makedoniju i obe zemlje kao i Albanija obavezne su da imaju bazu u koju mogu da slete saveznički lovci.
Gradnja baze pokrenuta je davne 1952. godine i bila je povezana sa podrškom SSSR razvoju Albanske narodne armije kao jednog od oslonaca za pritisak na jugoslovensku politiku. Zato su Albanci dobili mlazne borbene avione i bazu Kučova.
 
U vreme kada je baza završena 1955. godine odnosi Beograda i Moskve su išli u smeru poboljšanja. Albansko rukovodstvo početkom 1960-tih godina, razočarano destaljinizacijom SSSR-a, okrenulo se Kini. U Kučovo su dostavljeni kineski lovci i otvoren tehnički remontni zavod za održavanje svih letelica albanske avijacije.
 
"U vreme pobune 1997. godine civili su ušli u bazu i lomili delove aviona i pokrali sve što se dalo odneti. Posle tih događaja baza je postala je skladište na otvorenom za stare kineske lovce koji su prikupljeni za svih aerodroma do prodaje ili uništenja", dodaje se u tekstu.
 
Nakon što se Albanija okrenula ka NATO u 21. veku počeli su radovi u toj bazi i ona je dobila novi kontrolni toranj, popravljena je pista i ostale površine aerodroma.
 
Sada je to savremena baza sa dve poletno-sletne staze dužine 2.853 i 2.500 metara.
  • BRIKS, nasa kuca!

    03.03.2024 10:22
    Zamenik zamenika @ Srbiji je buducnost, prosperitet i sigurna luka iskljucivo u drzavnoj zajednici sa Rusijom! Trebalo je to uraditi jos pre hiljadu godina, ali nikad nije kasno!
  • Zamenik zamenika

    02.03.2024 23:31
    Moskva je još 1952. iz Albanije rovarila protiv Beograda. Kad je Tito 1948. rekao ne tiraninu Staljinu,mi smo živeli progresivan ,miran život sa rastom privrede i ekonomije i živeli zapadnim načinom života nasuprot čitave istočne Evrope koja je bila pod diktaturom Moskve u siromaštvu.
  • Sale

    02.03.2024 23:30
    Sad kad nas budu rokali zbog diktatora i ,,kad se vojska na kosovi vrati" uštedeće na gorivu jer neće morati da lete iz Italije. Nije malo na ovu skupoću, brao!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet