Šehbaz Šarif izabran za premijera Pakistana

Skupština Pakistana izabrala je danas za premijera te zemlje Šehbaza Šarifa.
On je izabran uprkos protivljenju pristalica bivšeg predsednika vlade Imrana Kana, koje osporavaju rezultate parlamentarnih izbora održanih početkom februara.
 
Šarif (72) je već bio na premijerskoj funkciji od aprila 2022. do avgusta 2023. godine, a izabran je glasovima 201 poslanika, dok su 92 člana parlamenta bila za Ajuba Kana, kandidata koga podržava bivši premijer Imran Kan, koji je u zatvoru.
Za izbor premijera bilo je potrebno 169 glasova.
 
Kan je u zatvoru od avgusta prošle godine na osnovu više optužbi, a Šarif ga je zamenio na mestu premijera u aprilu 2022. godine, nakon što mu je parlament izglasao nepoverenje.
Šarifov protivkandidat Ajub dobio je podršku Kanove stranke PTI, koja nije imala dovoljno poslanika da bi sama formirala vladu.
 
Šarifova Pakistanska muslimanska liga i njegove pristalice formirali su koaliciju nakon izbora održanih 8. februara, koji su obeleženi nasiljem, ukidanjem mobilne telefonije na nacionalnom nivou, zabranom Kanu da glasa i neuobičajenim odlaganjem objavljivanja izbornih rezultata.
 
Vlasti su tada saopštile da je "prekid komunikacija bio neophodan da bi se izbegli napadi na kandidate i snage bezbednosti".
 
Kanova stranka PTI tvrdi, međutim, da je njena pobeda ukradena tokom prebrojavanja glasova, što nadležna Izborna komisija negira.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.