Na Haitiju haos: Iz zatvora uteklo više hiljada ljudi, proglašeno vanredno stanje

Vlada Haitija proglasila je kasno sinoć vanredno stanje i uvela policijski čas u glavnom gradu Port-o-Prensu, saopštile su vlasti posle bekstva nekoliko hiljada zatvorenika.
Na Haitiju haos: Iz zatvora uteklo više hiljada ljudi, proglašeno vanredno stanje
Foto: Beta/AP
"Vlada Haitija proglašava vanredno stanje u zapadnom delu zemlje gde je i glavni grad, na period od 72 sata", navodi se u saopštenju.
 
Policijski čas će u tom delu zemlje u ponedeljak, utorak i u sredu važiti od 18 do 5 sati ujutro, a u nedelju od 20 do 5 sati, dodala je vlada.
Najmanje deset ljudi je poginulo tokom bekstva nekoliko hiljada zatvorenika iz nacionalnog zatvora u Port-o-Prensu posle akcije oružanih bandi da oslobode zatvorenike.
 
Naoružane bande su takođe okupirale najveći fudbalski stadion u zemlji, držeći satima jednog zaposlenog za taoca, naveo je Fudbalski savez.
Dve nedelje nekoliko državnih institucija, među kojima i Centralna banka, bile su meta napada.
 
U okviru koordinisanih napada bandi prošle nedelje su ubijena četiri policajca.
 
Nacionalna policija Haitija ima oko 9.000 pripadnika. Zemlja ima više od 11 miliona ljudi, prema UN-u. Procenjuje se da bande kontrolišu i do 80 odsto Port-o-Prensa.

Teme

Haiti
  • Novosadjanka

    04.03.2024 10:30
    Od raja na zemlji napravljen je pakao... Ono tamo je pravi pakao na zemlji. Bukvalno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet