I u Hrvatskoj problemi sa botovima: "HDZ se služi Vučićevim metodama"

EU Akt o digitalnim uslugama (DSA) od 17. februara primenjuje se na svim internet platformama.
I u Hrvatskoj problemi sa botovima: "HDZ se služi Vučićevim metodama"
Foto: Pixabay
Dok je u toku savetovanje o smernicama za smanjenje rizika njegovog uticaja na izbore, hrvatska nevladina organizacija Gong upozorava na HDZ-ove botove i "manipulaciju i varanje građana" na Fejsbuk stranici vladajuće stranke.
 
Na dan početka opšte primene EU Akta o digitalnim uslugama, u Zagrebu je 17. februara održan protest opozicionih stranaka nakon čega je, ističe se u Gongovoj analizi, HDZ opoziciju "objavama na zvaničnoj fejsbuk stranici izvređao kao 'nazadnu levicu', 'razularene besne revolucionare' i 'rusofile'".
U Gongu dodaju da je HDZ time zapravo ponizio i sve građane i građanke koji su podržali protest, i da su te objave bile propraćene velikim brojem lajkova HDZ-ovih pratilaca. Ali, iza tih lajkova, ističu u Gongu, zapravo su stranački botovi - lažni profili s ukradenim profilnim fotografijama.
 
U Gongovoj analizi dodaje se i kako ti botovi, kao programi koji automatizovano izvršavaju zadatke s ciljem imitiranja ljudske aktivnosti, "daju podršku HDZ-ovom vređanju opozicije i manipulaciji građanima u superizbornoj godini".
 
"Gongovo istraživanje pokazalo je da vladajuća stranka koristi botove kako bi se stvarao lažni utisak podrške HDZ-ovim objavama u kojima vređaju opoziciju i protestante. Ova nepoštena praksa ne samo da je zavaravajuća za hrvatske građane i građanke, nego je i suprotna politikama Evropske komisije, koja nastoji da uredi platforme kako bi se izbegle upravo ovakve i slične manipulacije, lažni angažmani i dezinformacije", kazala je za Hinu izvršna direktorka Gonga Oriana Ivković Novokmet.
Dodala je i kako su se upravo zbog uvredljive komunikacije, ali i činjenice da su vladajuća stranka, bavili HDZ-om kada su naišli na njihove botove.
 
"Šta možemo očekivati od nekih marginalnih političkih aktera ako HDZ na Fejsbuku vređa opoziciju i građane kao nazadne, antirazvojne, rusofile, štetočine, komesarke, a napada i civilno društvo? I pritom zavaravaju građane jer simuliraju podršku ovakvom diskursu kroz angažman botova", zaključila je Ivković Novokmet.
 
I nakon objave analize autora Mateja Mikašinovića-Komše, Gong je pratio HDZ-ovu Fejsbuk stranicu i, kako tvrde, nastavak manipulacija i "prikrivanje tragova HDZ-ovih botova".
 
"Pregledom objava zvaničnih Fejsbuk stranica političkih stranaka objavljenih u februaru 2024. uočili smo da se korišćenje lažnih profila najznačajnije javljalo kod HDZ-a. Osim što su lažni profili pod njihovim objavama koristili ilegalno preuzete fotografije osoba s interneta, njihov je broj bio mnogobrojniji i neki od njih su nastali i pre godinu dana, a sada su se aktivirali uoči izbora", objasnio je Mikašinović-Komšo.
 
Dodao je i kako lažni profili ne samo da lajkuju objave HDZ-a, već i u komentarima ispod veličaju rad Vlade, uz omalovažavanje drugih političkih stranaka.
 
"Uprkos ponovljenim pitanjima medija, HDZ ne preuzima odgovornost niti pokušava da objasni aferu s botovima i zašto se služi Vučićevim metodama, nego nastavlja s uvredljivim diskursom koji nalikuje na jezik nekih pređašnih mračnijih vremena, neprimerenih liberalnoj demokratiji u srcu Evropske unije, dok uočeni lažni profili nastavljaju da operišu u njihovim objavama", zaključuje Mikašinović-Komšo.
S druge strane, u HDZ-u još nisu zvanično odgovorili na tvrdnje i analizu Gonga.
 
Međutim, HDZ-ova poslanica u Evropskom parlamentu Sunčana Glavak početkom februara se oglasila o značaju EU Akta o digitalnim uslugama kazavši kako su "u našem digitalnom dobu, društvene platforme postale glavni oslonac javnog diskursa", i da se Aktom o digitalnim uslugama posrednici digitalnih usluga obvezuju na veću transparentnost, odgovornost i zaštitu bezbednosti korisnika.
  • w/e

    04.03.2024 18:42
    cool
    Nemoguce, toga nema u EU.. tamo je sve savrseno.
  • Daja

    04.03.2024 15:02
    Kada gledate HR programe, a ja gledam, znate u čemu je razlika? Tamo se govori ijekavica a kod nas ekavica-samo je to razlika!
  • Vazd

    04.03.2024 13:45
    Tibi
    Odakle vam to da SNS ima botove, kakve nebuloze pisete, pa to su sve ljubitelji lika i dela naseg Vulinizatora :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Uhapšen bivši zamenik ministra odbrane Rusije

Bivši zamenik ruskog ministra odbrane, general Dmitrij Bulgakov, uhapšen je zbog sumnje na korupciju, izjavila je za agenciju RIA novosti predstavnica Istražnog komiteta Svetlana Petrenko.

EU produžila mandat Lajčaku do 31. januara

Savet EU usvojio je odluku o produžetku mandata specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavu Lajčaku do 31. januara 2025. godine.