SAD najavljuju nove sankcije zvaničnicima i bankama u BiH

Banke i druge finansijske institucije koje obavljaju transakcije za osobe ili privredne subjekte pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država izlažu se velikom riziku da se i same nađu pod sankcijama.
SAD najavljuju nove sankcije zvaničnicima i bankama u BiH
Foto: 021.rs
Ovo je danas za banjalučki portal Kapital izjavila Ana Moris, vršilac dužnosti pomoćnika ministra finansija SAD, najavivši da se u BiH može očekivati još ovakvih mera za one koji "podrivaju mir, stabilnosti i teritorijalni integritet BiH".
 
Ona je istakla da je međunarodnim i lokalnim bankama u BiH, bez obzira da li sankcionisana osoba ima ili nema imovinu ili račune u SAD, rizično da im uopšte dozvole da imaju račune kod njih.
"Ovo je poruka koju je važno preneti finansijskom sektoru u BiH, da se sankcije ne odnose samo na konkretne osobe ili subjekte, već nose rizik za svakog ko ih podržava", navela je Moris.
 
Prema njenim rečima, to je rešeno Uredbom o materijalnoj podršci, što znači da ako finansijska institucija obavlja transakcije za sankcionisanu osobu ili subjekat u BiH, onda ta finansijska institucija ili banka u BiH sama sebe izlaže riziku od sankcija.
Na pitanje koje su konkretne posledice sankcija koje su SAD uvele najvišim zvaničnicima RS i da li imaju podatke o tome imaju imovinu ili račune u SAD, ona je odgovorila da ne može govoriti o specifičnim bankovnim računima, već o ciljevima koji se sankcijama postižu.
 
"Cilj sankcija je mnogostruk. Želimo da izolujemo tu osobu, ali i da se privuče međunarodna pažnja na njihove aktivnosti koje veoma brinu SAD zbog mogućih posledica. Njima se ovako otežava da se angažuju u međunarodnim finansijskim transakcija, kao i da putuju u SAD", kazala je Moris.
 
SAD su, dodale je, nametnule nekoliko setova sankcija u BiH, ističući da je "razumno očekivati još američkih sankcija za one koji podrivaju mir, stabilnost i teritorijalni integritet BiH".
 
Govoreći o napretku ostvarenom u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma, aktivnostima koje podrivaju mir i stabilnost u BiH uključujući antidejtonsku retoriku i endemsku korupciju, te o širim pitanja koja se odnose na finansiranje i sankcije protiv Rusije, Moris je napomenula da je usvajanje Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti u BiH veliki korak napred.
  • Realista

    07.03.2024 21:58
    autogol
    Kako uvažena gospođa Moris tumači situaciju da su SAD do sada pomagale terorističku organizaciju hamas sa 500 miliona $ godišnje i da li su zbog toga sankcionisali sami sebe?
  • milicica

    07.03.2024 20:35
    od izigravanja
    Pandura celom svetu sledece je da uvedete sankcije sami sebi i ako da bog propadnete
  • Y

    07.03.2024 18:53
    Nadzivece Bosna i Ameriku kao vec prethodne velesile.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Norveška povećava vojnu pomoć Ukrajini

Norveška će ove godine vojnu pomoć Ukrajini povećati za sedam milijardi kruna (oko 590 miliona evra), na 22 milijarde kruna (1,9 milijardi evra) - najavio je danas premijer Jonas Gar Store.