Izbori u Portugalu: Posle pola veka krajnja desnica mogući jezičak na vagi

Portugalci sutra izlaze na izbore na kojima je, čini se, izvesno samo jedno - dugogodišnji premijer, lider socijalista Antonio Košta silazi sa scene.
Oko 10, 8 miliona birača na sutrašnjim izborima treba da odluči u kom će pravcu Portugal krenuti posle Košte, koji se prošle jeseni povukao zbog afere oko koncesije za dva rudnika litijuma. 
 
Predizborne ankete, kako prenose mediji, pokazuju da su desni i levi blok gotovo izjednačeni i da bi po prvi put od Revolucije karanfila, kojom je pre pola veka okončana diktatura, partija krajnje desnice, Šega, mogla imati odlučujuću reč.
Sutrašnji izbori u Portugalu ocenjuju se kao najnepredvidljiviji mnogo godina unazad, piše briselski portal Politiko i navodi da je iznenadni odlazak Košte prošlog novembra zatekao sve nespremne. 
 
Iako lično nije optužen ni za jedno krivično delo neki od njegovih najbližih saradnika jesu, a on je bio predmet zvanične istrage koja je, kako je tada rekao, "nespojiva sa dostojanstvom funkcije premijera".
Koština socijalistička vlada je sa entuzijazmom podržala planove za vađenje litijuma u više delova zemlje kao deo šireg nastojanja EU da obezbedi kritične sirovine, ali ti projekti su bili opterećeni kontroverzama zbog niskog kvaliteta materijala koji se vadi i nesrazmerne očekivane štete po životnu sredinu.
 
Sutrašnji izbori biće izborni debi dva vodeća kandidata: Luiša Montenegra, koji je na čelu Demokratskog saveza desnog centra i prema poslednjim anketama, ima blagu prednost i Pedra Nunja Santoša, Koštinog naslednika na mestu generalnog sekretara Socijalističke partije.
 
S obzirom na kontekst u kojem su raspisani izbori ne iznenađuje da je korupcija jedna pod glavnih tema, ali ankete pokazuju da su birači zabrinuti i zbog nedostatka pristupačnog stanovanja i pada kvaliteta javnih usluga u zemlji.
 
Montenegro tvrdi da su ta pitanja postala veliki problemi tokom proteklih osam godina socijalističke vladavine, dok Santoš uzvraća da će desničarska vlada samo pogoršati situaciju.
 
Po oceni analitičara, ni desni blok koji predvodi Demokratski savez ni levi blok na čelu sa socijalistima neće osvojiti dovoljno mesta u parlamentu da bi formirali vladajuću većinu. 
 
Takođe, ni jedni ni drugi, kako su rekli uoči izbora, ne žele da sarađuju sa krajnje desničarskom strankom Šega, za koju se očekuje da će dobiti gotovo 20 odsto glasova.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.