SAD: Privremena luka u Gazi moguća za dva meseca

Privremena luka koju SAD žele da se naprave kako bi se ubrzalo dostavljanje pomoći u Gazu mogla bi da bude u funkciji za otprilike 60 dana, rekao je portparol Pentagona Patrik Rajder.
SAD: Privremena luka u Gazi moguća za dva meseca
Foto: Pixabay
On je dodao da planiraju da obezbede dva miliona obroka dnevno za stanovnike Gaze.
 
U procesu će učestvovati oko 1.000 pripadnika američkih snaga, ali američki vojnici neće biti na terenu, čak ni da pomognu brodovima da pristanu, pojasnio je Rajder i dodao da se o detaljima razgovara sa partnerskim državama na Bliskom istoku, objavio je Rojters.
Predsednik SAD Džo Bajden, koji je ranije najavio izgradnju luke za dopremanje pomoći, rekao je da će Izrael osigurati bezbednost za privremenu luku, koja se gradi na mediteranskoj obali Gaze.
 
Iz Evropske unije je najavljeno da bi pomorski koridor za dopremanje neophodne pomoći sa Kipra opkoljenim Palestincima u Gazi mogao da zaživi ovog vikenda.
"Sada smo veoma blizu otvaranja tog koridora, nadamo se ove subote ili nedelje, i veoma mi je drago što vidim da će pilot operacija biti pokrenuta danas“, rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.
 
Gaza je pod izraelskom pomorskom blokadom od 2007. godine, kada je palestinski islamistički pokret Hamas preuzeo kontrolu nad tom teritorijom.
 
Kipar je Gazi najbliža država članica EU, udaljena oko 370 kilometara i mesecima je lobirao za pokretanje koridora, ali se suočio sa izazovima – od nedostatka lučke infrastrukture u Gazi do bezbednosnih pitanja.
 
Ujedinjene nacije su saopštile da je najmanje 576.000 ljudi u Gazi, što je četvrtina njenog stanovništva, na ivici gladi.
 
Kancelarija Ujedinjenih nacija za ljudska prava saopštila je da se ne sme dozvoliti izraelska ofanziva na pogranični grad Rafa, jer bi to dovelo do velikog broja civilnih žrtava.
 
Prkoseći međunarodnim pozivima da zaustavi vojnu operaciju, izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je da će Izrael nastaviti ofanzivu na Hamas, uključujući i na Rafu, koju je opisao kao poslednje uporište Hamasa.
  • Boža

    09.03.2024 22:30
    Licemerje
    Podrzavamo i naoruzavamo Izrael ali saljemo humanitarnu pomoc Palestincima. Da nema ovo veze sa Hutima?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.