VIDEO: U Iranu dve devojke uhapšene zbog plesa na ulici

Dve devojke uhapšene su na Trgu Tadžriš, u severnom delu iranske prestonice Teheran, nakon što se na društvenim mrežama pojavio snimak na kojem se vide kako plešu na ulici.
Devojke su plesale povodom Međunarodnog dana žena i uoči proslave iranske Nove godine, koja će početi 20. marta, navodi Ansa.
 
One su bile obučene kao Hadži Firuz, tradicionalni lik iranskog folklora, koji je obučen u crvenu odeću, a peva i igra na ulicama u danima koji prethode iranskoj Novoj godini.
Devojke su optužene za "ponašanje koje se kosi sa društvenim normama".
Iran se već dugo suočava sa optužbama za ugnjetavanje i ugrožavanje prava žena, a te optužbe su eskalirale nakon smrti 22-ogodišnje Mahse Amini u septembru 2022. godine, koja je umrla dok je bila u policijskom pritvoru zbog navodnog kršenja pravila o nošenju hidžaba. 
 
UN su za njenu smrt optužile iranske vlasti zbog upotrebe "nepotrebnog i neprimerenog fizičkog nasilja".
 

Teme

Iran

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet