Opozicija desnog centra pobedila na izborima u Portugalu

Opozicija desnog centra odnela je sa malom razlikom pobedu na prevremenim parlamentarnim izborima u Portugalu održanim posle pada socijalističke vlade zbog korupcijskog skandala.
Opozicija desnog centra pobedila na izborima u Portugalu
Foto: Beta/AP
Tri meseca pre evropskih izbora, ovi izbori ubrzani ostavkom odlazećeg premijera Antonija Koste, koji nije tražio novi mandat, potvrđuje da ekstremna desnica napreduje preko Starog kontinenta, što su pokazali Italijani i Holanđani.
 
Demokratski savez desnog centra (AD) na čelu sa Luisom Montenegro (51), prema rezultatima koje je izneo javni servis RTP, osvojio je od 29 do 33 odsto glasova i ne može samostalno da formira većinu.
Socijalistička partija (PS), koja je na prethodnim parlamentarnim izborima u januaru 2022. dobila apsolutnu većinu sa rezultatom od 41,4 odsto, sada je na drugom mestu sa 25 do 29 odsto glasova.
 
Krajnje desničarska partija Šega (Dosta) ojačala je svoju poziciju treće političke snage u zemlji, osvojivši 14 do 17 odsto glasova.
Stopa apstinencije, procenjena između 32 i 38 odsto prema projekciji RTP-a, najniža je od 2005. godine.
 
Izbori se održavaju zato što je socijalistički vođa Antonio Kosta podneo ostavku u novembru posle osam godina kao premijer zbog istrage o korupciji u koju je uključen i njegov šef kabineta. Protiv Koste nema nikakvih optužbi.
 
Socijaldemokrate su takođe bile zahvaćene skandalom o korupciji neposredno pre izborne kampanje, zbog čega su ostavke podnela dva istaknuta partijska zvaničnika.
 
Istovremeno glasači su izrazili zabrinutost zbog pada životnog standarda sa porastom finansijskih pritisaka.
  • Suština

    11.03.2024 07:36
    Rio Tinto
    Apsolutno levo orijentisan narod ali ima kičmu i kaznio je socijaliste zbog litijumaške korupcije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.