Premijer Haitija podneo ostavku, oružane bande i dalje divljaju

Premijer Haitija Arijel Anri podneo je ostavku u jeku nasilja bandi u toj zemlji, saopštio je predsednik Karipske zajednice (Karikom) Mohamed Irfan Ali.
Premijer Haitija podneo ostavku, oružane bande i dalje divljaju
Foto: Beta/AP
"Primili smo k znanju da je premijer Arijel Anri podneo ostavku", rekao je Ali na konferenciji za medije na Jamajci.
 
On je najavio prelazni sporazum koji otvara put za mirnu tranziciju vlasti, kao i kratkoročni bezbednosni akcioni plan i slobodne i fer izbore.
Sastanak na Jamajki je organizovao regionalni trgovinski blok Karkom, koji mesecima vrši pritisak da se na Haitiju formira prelazna vlada.
 
Sastanku su prisustvovali predstavnici UN i nekoliko zemalja, uključujući Francusku i Sjedinjene Američke Države, u nastojanju da napreduju u pronalaženju rešenja za situaciju na Haitiju.
Napadi bandi na vitalne objekte vlasti u glavnom gradu Haitija Port-O-Prensu i drugim delovima zemlje počeli su 29. februara.  Naoružane bande spaljivale su policijske stanice i zatvarale aerodrome, a upale su i u dva najveća zatvora i oslobodile više od 4.000 zatvorenika.
 
Desetine ljudi su ubijene, a oko 15.000 je ostalo bez doma. Hrane i vode je sve manje jer su prodavnice sve lošije snabdevene, a glavna luka u Port-O-Prensu i dalje je zatvorena.

Teme

Haiti
  • Realista

    12.03.2024 16:32
    Ode za Majami...
    Američki klovn je završio svoj angažman u sopstvenom cirkusu?
  • Miki

    12.03.2024 10:55
    Revolucija
    Nisu to bande vec borci za slobodu od americkog imperijalizma i neokolonijalizma. Porodica Klinton urnise tu zemlju godinama, sve su im oteli. Haiti je ustvari vrlo bogata zemlja, verovali ili ne, imaju veca nalazista nafte od Venecuele. U tom grmu lezi zec.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet