Bajden rekao da Orban želi da uspostavi diktaturu, Mađarska pozvala ambasadora SAD na razgovor

Mađarske vlasti su pozvale na razgovor ambasadora SAD posle izjava američkog predsednika Džozefa Bajdena, koji je optužio premijera Mađarske Viktora Orbana da želi da uspostavi diktaturu.
Bajden rekao da Orban želi da uspostavi diktaturu, Mađarska pozvala ambasadora SAD na razgovor
Foto: Beta/AP
Orban je prošle nedelje boravio u američkoj saveznoj državi Floridi gde se sastao sa svojim "dobrim prijateljem" Donaldom Trampom. Orban je jedan od retkih u Evropi koji je Trampu poželeo pobedu na predsedničkim izborima u SAD zakazanim u novembru.
 
Taj sastanak je kritikovao Bajden, dok su inače loši odnosi između SAD i Mađarske.
"To je veoma ozbiljna uvreda koja negativno utiče na naše bilateralne odnose. Ništa nas ne obavezuje da prihvatimo takve laži od bilo koga, čak i ako je to od predsednika SAD", rekao je novinarima šef mađarske diplomatije Peter Sijarto.
 
Mađarski ministar je zatražio od američkog ambasadora u Budimpešti Dejvida Presmana da mu dostavi "dotični citat".
Ambasador SAD, koji se ne ustručava da otvoreno kritikuje Orbanovu vladu, potvrdio je da je pozvan na hitan razgovor, pozdravljajući "priliku da se razgovara o stanju mađarske demokratije", navodi se u saopštenju američke ambasade u čiji je uvid imala agencija Frans pres.
 
Na vlasti bez prekida od 2010. godine, Orban održava bliske veze sa Rusijom Vladimira Putina uprkos invaziji na Ukrajinu.
 
Evropski parlament je 2022. godine ocenio da Mađarska više nije prava demokratija, već "hibridni režim izborne autokratije".
  • sasa

    15.03.2024 08:35
    najeb*smo
    Bravo braćo braćo Mađari ....
    Stvari treba isterati na čistinu . Svi kritikuju Amere zasto su glume svettskog policajca a niko ne sme da im kaže da olade malo .
  • Darkoni

    13.03.2024 16:23
    Mallgni ruski uticaj destabilizacije regiona. Rusija gubi u Ukrajin i u vojnom i u ekonomskom smislu i traži regione za nova žarišta u Evropi.
  • Agamemnon

    13.03.2024 15:14
    @temerinac
    Auh čoveče šta ti napisa hahaha , ako si sam smislio prenačitan si hihihi !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.