SAD uvele sankcije osobama bliskim Dodiku

Sjedinjene Američke Države danas su uvele sankcije Branislavu Okuki, Jeleni Pajić Baštinac i Srebrenki Golić.
SAD uvele sankcije osobama bliskim Dodiku
Foto: 021.rs
Sankcije su uvedene, zbog, kako je navedeno, podrivanja Dejtonskog sporazuma, Ustavnog suda BiH i institucije visokog predstavnika.
 
Kancelarija za kontrolu imovine stranaca Ministarstva finansija SAD (OFAC) saopštila je da su na američku "crnu listu" stavljene tri osobe koje su direktno učestvovale u organizaciji 9. januara kao Dana RS, uprkos tome što je Ustavni sud BiH osporio taj datum kao dan tog bh. entiteta.
"Sjedinjene Američke Države duboko su zabrinute zbog podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH, dve ključne institucije koje su bile potrebne za mir i stabilnost u regiji", navedeno je u obrazloženju.
 
Sankcije su uvedene Branislavu Okuki, koji je, kako je istaknuto, bio blisko uključen u planiranje i obeležavanje Dana RS.
"On je prvobitno bio deo neformalne grupe uticajnih Dodikovih savetnika koji su imali proruske simpatije, podržavali nezavisnost RS i fokusirali se na izradu planova za prenos vlasti sa institucija BiH na entitetske", naglašeno je u obrazloženju.
 
Dodik i Okuka, dodaje se, zajedno su radili na planiranju strategije za jednodnevno povlačenje zvaničnika bosanskih Srba iz institucija BiH.
 
"On je bio i glavni organizator protesta 'Granica postoji', koji su održani u jesen 2023. godine", stoji u obrazloženju.
 
Sankcionisana je i Jelena Pajić Baštinac, generalna sekretarka predsednika RS, koja je bila deo organizacionog odbora proslave Dana RS i usko uključena u planiranje i izvođenje događaja.
 
"Ona je aktivno promovisala masovno prisustvo na obeležavanju Dana RS i javno odbacivala upozorenja visokog predstavnika", naveli su iz OFAC-a.
 
Treća na listi našla se Srebrenka Golić, dugogodišnja političarka i članica vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), koja je trenutno predsednica Vijeća naroda RS.
 
"Sastala se sa ostalim sankcionisanima kako bi uspostavila organizacioni odbor za Dan RS i usvojila je raspored događaja za proslavu 9. januara", navodi se u obrazloženju.
Ti pojedinci pomogli su Dodikova nastojanja da podriva Dejtonski mirovni sporazum i ovlašćenja Ustavnog suda BiH, kao i visokog predstavnika.
 
Iz Ministarstva finansija SAD su najavili da će nastaviti da "pozivaju na odgovornost one koji nastoje da poseju podele zbog sopstvenih političkih ciljeva, a na štetu građana Bosne i Hercegovine".
  • Ns

    13.03.2024 23:15
    Ns
    Tako je Pero.
  • pera nevera

    13.03.2024 22:51
    To braćo Amerikanci, udri FSB agenturu. To samo silu razume, kao Putin. Udri po džepu, takvi nam ne daju da živimo normalno već 35 godina.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet