Rusija mora da vrati Rumuniji zlato koje joj je čuvala tokom Prvog svetskog rata

Evropski parlament je doneo neobavezujuću rezoluciju kojom se poziva Rusija da Rumuniji vrati zlato i druge dragocenosti koje su iz te zemlje poslate u Moskvu na čuvanje tokom Prvog svetskog rata.
Rusija mora da vrati Rumuniji zlato koje joj je čuvala tokom Prvog svetskog rata
Foto: Pixabay
Tokom Prvog svetskog rata Kraljevina Rumunija je poslala vagonima 91,5 tona zlatnih novčića i poluga, kao i dragulje i druge kulturne dragocenosti, kao što su razna umetnička dela u carsku Rusiju.
 
U ratu se Rumunija borila na strani Antante, a protiv centralnih sila.
To zlato su zaplenili boljševici, nakon što su preuzeli vlast u Rusiji 1917. godine. Neke vredne predmete su sovjetske vlasti vratile 1935. i 1956. godine, ali ne i samo zlato.
 
Kasnijih godina Rumuni su pokušali da vrate zlato, ali bezuspešno.
Zajednička komisija za poboljšanje bilateralnih odnosa je formirana 2003. godine između Rusije i Rumunije, kojoj je zadatak bio, između ostalog, da reši pitanje nestalog zlata.
 
Rezoluciju je podneo rumunsku poslanik Eugen Tomak, uz podršku Nacionalne banke Rumunije.
 
On je u objavi na društvenoj mreži Fejsbuk to pozdravio kao "istorijsko glasanje" i "pitanje nacionalnog dostojanstva".
 
Iako gotovo da ne postoje šanse da se Rumuniji vrati to zlato, Tomak je napomenuo da je "važno ne odustati".
 
Iz zvanične Moskve još uvek nema komentara.
  • vladimir

    15.03.2024 19:14
    Rusija mora da vrati zlato Rum
    Šta je sa 40 tona i 104kg zlata koje je kraljevina Jugoslavije dala Americi na čuvanje ? Neki kažu da je to zaleglo za pomoć koju je Amerika dala u vidu Trumanovih jaja, kvarnih kozervi i starih padobrana od kojih smo šili odeću.
    Pitanje je i šta je sa 80 tona zlata koje je Amerika opljačkala od Venecuele, šta je sa 60 tona zlata koje su ameri opljačkali u Siriji. Gde je završilo zlato Libije koja je imala zlata više nego Engleska, Francuska, i Italija zajedno po glavi stanovnika. Šta....
  • Zare

    15.03.2024 17:58
    @Briksovanje
    Ako nova granica bude crtana silom na teritoriji Ukrajine, bice hermeticki zatvorena kao u vreme SSSR-a sto je donekle spas za Srbiju jer ce putinisti izgubiti sve iluzije o zblizavanju dva "bratska" naroda. Srbiji nece biti bolje sve dok ne prekine tradicionalno dobre odnose s okupatom.
  • Daddy

    15.03.2024 17:37
    Vratice sve kad zapad vrati svima sve sto je pokrao ukljucujici i rusko

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.