Izrael šalje delegaciju na pregovore o oslobađanju talaca

Kabinet premijera Izraela Benjamina Netanjahua najavio je slanje delegacije u Dohu, glavni grad Katara, da nastavi pregovore o oslobađanju talaca pošto je Hamas svoj predlog podneo posrednicima.
U saopštenju Netanjahuovog kabineta su Hamasovi zahtevi i dalje označeni kao nerealni i navedeno je da će delegacija otputovati pošto o odgovoru Izraela bude raspravljao uži sastav Vlade, zadužen za bezbednost, preneli su izraelski mediji.
 
Hamas koji je do sada tražio konačan prekid vatre u Gazi pre bilo kakve razmene izraelskih talaca za palestinske zatvorenike, sada je spreman za šest nedelja primirja, izjavio je Frans presu neimenovani zvaničnik te palestinske organizacije.
U okviru primirja, 42 taoca – žene, deca, stariji i bolesni ljudi, moglo bi biti oslobođeno u zamenu za 20 do 50 palestinskih zatvorenika u zavisnosti od slučaja, mnogo manje nego što je Hamas do sada tražio. Po Izraelu, u Gazi je 130 talaca, od kojih su, koliko se zna, 32 umrla.
 
Rođaci talaca okupili su se pred sedištem izraelske vojske u Tel Avivu kada su čuli da se raspravlja o najnovijiem predlogu Hamasa o primirju.
Netanjahu je danas takođe odobrio plan vojske za "Operaciju Rafa", preneo je list Haarec. Vojska se priprema da odatle evakuiše civile.
 
Ta odluka je doneta uprkos upozorenjima međunarodne zajednice, uključujući SAD i Egipat, da se ne ulazi u Rafu, gde se sklonilo oko 1,4-1,5 miliona raseljenih Palestinaca koji su se selili više puta iz drugih delova te male enklave.
 
Izrael namerava da raseljene Palestince iz Rafe evakuiše u "humanitarne enklave" pre no što počne svoju ofanzivu na poslednje područje u Gazi do kojeg vojska još nije stigla, rekao je u sredu vojni portparol Daniel Hagari.
 
Za invaziju na Rafu je rekao da mora da se izvede, ali da, kada će to biti, zavisi od uslova.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.