NATO u Rumuniji gradi najveću vojnu bazu u Evropi

U Rumuniji su počeli radovi na najvećoj vojnoj bazi NATO u Evropi.
NATO u Rumuniji gradi najveću vojnu bazu u Evropi
Foto: Pixabay
Veličine malog grada, na površini od skoro 3.000 hektara, na toj lokaciji će moći trajno da bude do 10.000 NATO vojnika i njihovih porodica.
Projekat vredan 2,5 milijardi evra, obuhvata piste, platforme za naoružanje, hangare za vojne avione, ali i škole, vrtiće, prodavnice, pa čak i bolnicu, preneo je rumunski Juronjuz.
 
Baza Mihail Kogalničceanu u okrugu Konstanca pretvoriće u najznačajniju lokaciju NATO u Evropi.
Radovi na proširenju su u punom jeku, ali kada se završe, ova baza će postati najveća NATO baza u Evropi, pa će nadmašiti i nemačku bazu Ramštajn.
 
"Ta baza će postati najvažnija stalna vojna struktura NATO u neposrednoj blizini sukoba na jugu Ukrajine. Nemojmo zamišljati da će se ovaj sukob završiti ove godine, 2025, 2026, to je dugoročni sukob", istakao je Dorin Popesku, geopolitički analitičar. 

Teme

nato
  • Професор

    19.03.2024 22:32
    Две Румунске армије су збрисане код Стаљинграда а ови призивају да тако прође и цела Румунија.
  • Zoxx

    19.03.2024 12:34
    Plaćač poreza @ Rumunija se nalazi na veoma pogresnom mestu, a ne Srbija. Nakon propasti nato pakta i eu, necemo imati nijednu problematicnu granicu.
  • Zare

    19.03.2024 11:22
    Odbrambeni zid prema Rusij sve vise lici na onaj iz "igre prestola", samo je pitanje pozicija zida u Ukrajini. To sto se neko poziva na medjunarodni status Dunava kao jedinu fizicku vezu izmedju Srbije i Rusije, obmanjuje i sebe i srpsku javnost jer je to stvar dogovora pre svega podunavskih zemalja a medjunarodna je koliko i reka Don.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.