Rusija i Kina vetom protiv rezolucije SAD o prekidu vatre u Gazi

Rusija i Kina su danas uložile veto na rezoluciju u Savetu bezbednosti UN koju su predložile SAD.
Rusija i Kina vetom protiv rezolucije SAD o prekidu vatre u Gazi
Foto: Pixabay
Rezolucija poziva na momentani i održiv prekid vatre u ratu Izraela i Hamasa u Gazi da bi se zaštitili civili i omogućilo dostavljanje humanitarne pomoći za više od dva miliona ugroženih Palestinaca.
 
U glasanju u Savetu bezbednosti UN, 11 od 15 članova je glasalo "za", tri "protiv" - Rusija, Kina i Alžir, dok je jedan član bio uzdržan - Gvajana.
Pre glasanja ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzija je rekao da Moskva podržava uspostavljanje momentanog prekida vatre, ali se ne slaže sa terminologijom predloga rezolucije SAD, optuživši državnog sekretara SAD Entonija Blinkena i ambasadorku pri UN Lindu Tomas Grinfild da "zavaravaju međunarodnu zajednicu iz politizovanih razloga", te da je  predloženi tekst licemeran.
 
U predlogu rezolucije koji je stavljen na glasanje, nije drektno pomenuto oslobađanje talaca koje je Hamas oteo tokom napada na Izrael 7. oktobra prošle godine, što je bilo u nacrtu, ali su nedvosmisleno podržani diplomatski napori da se "obezbedi primirje u vezi sa oslobađanjem svih preostalih talaca".
Savet bezbednosti je ranije usvojio dve rezolucije povodom pogoršavanja humanitarne situacije u Gazi, ali nijedna nije pozivala na prekid vatre.
 
Državni sekretar SAD Entoni Blinken je u četvrtak rekao da su SAD predstavile Savetu bezbednosti UN predlog rezolucije s pozivom na hitan prekid vatre povezan s oslobađanjem talaca u Pojasu Gaze. Blinken je na turneji po Bliskom istoku, gde pokušava da izdejstvuje primirje.
 
SAD su, kao ključni saveznik Izraela, stavile veto na tri ranije rezolucije Saveta bezbednosti kojima je tražen prekid vatre u ratu koji traje gotovo šest meseci, a u februaru su se usprotivile terminu "hitan prekid vatre" u nacrtu koji je podneo Alžir.
 
Proteklih nedelja Vašington je međutim pojačao pritisak na Izrael insistirajući uz to da ekstremisti Hamasa moraju odmah osloboditi taoce otete 7. oktobra u napadu na jug Izraela.
  • Klaus

    24.03.2024 15:54
    Dragan je u znoju lica svoga procitao i studirao rezoluciju.
  • Драган

    22.03.2024 23:37
    нигде
    Нигде се у тој резолуцији прекид ватре не спомиње. Као и све сдруго код запада и та резолуција је подло кукавичје јаје.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet