Nemačka u test za državljanstvo ubacila i pitanja o Jevrejima i Izraelu

U test koji se polaže uz zahtev za prijem u nemačko državljanstvo ubačena su pitanja koja bi trebalo da ukažu na istorijsku odgovornost Nemačke prema Jevrejima i državi Izrael.
Nemačka u test za državljanstvo ubacila i pitanja o Jevrejima i Izraelu
Foto: Pixabay
"Ko ne deli naše vrednosti, ne može ni da dobije nemački pasoš. Antisemitizam, rasizam i drugi oblici prezira prema ljudima su nespojivi sa dobijanjem nemačkog državljanstva", rekla je ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer.
 
Ona je ukazala na istorijsku odgovornost Nemačke kada je reč o Jevrejima i Izraelu, misleći na sistematsko uništavanje Jevreja u Holokaustu tokom ere nacističke Nemačke.
"Onaj ko želi da postane nemački državljanin mora da zna šta znači preuzeti ovu istorijsku odgovornost Nemačke. Ova odgovornost je deo našeg identiteta", zaključila je ministarka Fezer.
 
Pre toga, portparol MUP-a potvrdio je prethodne medijske napise da je test, koji se polaže u okviru procesa sticanja nemačkog državljanstva, uključivao pitanjau vezi sa životom Jevreja u Nemačkoj, kao i istorijsku odgovornost Nemačke prema Jevrejima i Izrael.
"U budućnosti će teme kao što su antisemitizam, pravo Izraela na postojanje i jevrejski život u Nemačkoj igrati važniju ulogu u testu državljanstva", navodi se u saopštenju ministarstva.
 
Nakon napada Hamasa na Izrael 7. oktobra i rata u pojasu Gaze koji je usledio, u Nemačkoj je drastično porastao broj zločina sa antisemitskom pozadinom.
  • Novosadista

    27.03.2024 14:18
    @ ex-chapman, marko, mateja
    Planirate da konkurisete ili samo praznite mozak?
  • ex chapman

    27.03.2024 12:58
    za PRIJEM u drzavljanstvo?
    dakle to su pitanja namenjena ljudima ciji preci NISU bili Nemci i uglavnom NISU ucestvovali u Holokaustu? dakle Nemci, ciju preci JESU sproveli Holocaust (neki su cak jos zivi) vrse "transfer blama" na narode koji sa tim nemaju veze? "cast" izuzecima - bilo je i drugih naroda koji su manje ili vise entuzijasticno ucestvovali
    da ne pominjemo ovde cinjenicu da Holocaust nije jedini pa cak ni najveci zlocin Nemaca u Drugom svetskom ratu
  • Marko

    27.03.2024 09:15
    A mi?
    A gde smo tu mi? Odgovornost Nemaca za Jasenovac? Za hiljade drugih masovnih zločina prema civilima koje nisu Nemci direktno počinili, ali su omogućili svojom okupacijom drugima da ih počine?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet